Gemeente Oss


25/11/2005 - Ontwikkeling visie Berghem-Centrum

Aangepaste visie naar gemeenteraad

De wens om het centrum van Berghem aan te pakken is er al heel lang. In 2003 is in het Dorpsplan, dat door Berghem zelf, de dorpsraad en de gemeente is gemaakt, is de doelstelling als volgt geformuleerd: "een aantrekkelijk en aangenaam centrum met voldoende voorzieningen, een gezellige ontmoetingsplaats en een levendig dorpshart". In 2004 is de gemeente aan de slag gegaan met het maken van een goede en concrete visie voor het centrum. Deze concept-visie vormde de basis voor gesprekken met inwoners, bedrijven en instellingen in Berghem om te kijken of er voldoende draagvlak is voor zo'n plan.

Concentratie centrumfuncties De visie is in juni 2005 openbaar gemaakt. De visie gaat uit van concentratie van centrumfuncties rondom het zuidelijk deel van de St Willibrordusstraat. Daar wordt een echt centrum van gemaakt door naast het Kerkplein een tweede plein te maken op de hoek met de Sportstraat. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe winkels, voor parkeren, voor verblijven en blijft het toch een klein, compact gebied dat kan uitgroeien tot een levendig dorpshart.

Aandachtspunten Vanaf 30 juni 2005 is er met Berghem over de visie gesproken in bijeenkomsten voor alle Berghemnaren en in bijeenkomsten voor doelgroepen zoals ondernemers, omwonenden en organisatoren van evenementen in het centrum. Daarnaast is ook gesproken met de direct belanghebbenden. Uit deze bijeenkomsten kwamen aandachtspunten naar voren. De opmerkingen uit deze gesprekken en bijeenkomsten zijn als volgt samen te vatten: `Nu is er veel ruimte in en om het centrum: het Kerkplein (waar overal op geparkeerd mag worden), het Mr Gielenplein, een grote Berchplaets. Hoe gaat dat straks als er meer winkels en horeca bij kunnen komen, Berghem meer inwoners krijgt door Piekenhoef en 't Reut en er een compact centrum is. Kan dat er allemaal op een verantwoorde manier in? En wat als het vol is? Heeft de visie voldoende flexibiliteit?'

Extra onderzoek en aanpassing visie Vanuit deze aandachtspunten heeft de gemeente extra onderzoek gedaan. Een bureau heeft bekeken hoe groot de parkeerbehoefte in de toekomst zal zijn en er is gestudeerd op het inpassen van evenementen in het centrum. Dit heeft geleid tot aanpassing van de visie. Er is voor gekozen achter de nieuwe Berchplaets, zowel aan de Sportstraat als aan de Kapelaan Kitslaarstraat, extra ruimte te maken. Ruimte voor parkeren, voor evenementen en voor groen. Hierdoor kunnen er achter de nieuwe Berchplaets minder woningen gebouwd worden.

Een visie, geen kant-en-klaar plan Deze aanpassingen geven ook meer flexibiliteit aan de visie. Belangrijk is nog om te melden dat het gaat om een visie, niet om een kant en klaar plan. De visie houdt rekening met de groei van het aantal inwoners van Berghem en maakt een flinke groei van de winkelruimte mogelijk, inclusief de daarbij behorende parkeerruimte. Als die extra winkelruimte allemaal is gebouwd, heeft het centrum van Berghem uitgegroeid tot een levendig dorpshart. Mocht Berghem dan nog groeien, dan is dat het moment om te kijken hoe het centrumgebied groter te maken. Nu ligt een belangrijk accent op het levendig maken van het dorpshart. Daarvoor is het noodzakelijk de centrumfuncties veel meer te concentreren dan nu het geval is. Uiteraard wel met alles wat daarbij hoort: voldoende parkeerplaatsen, voldoende ruimte tussen nieuwe gebouwen en bestaande woningen, voldoende groen. Bij dit stuk kunt u de presentatie van de aangepaste visie zien, zoals die is gehouden op 17 november 2005 in Berghem. Daarin is aangegeven hoe de visie in juni eruit zag, welke onderzoeken zijn uitgevoerd en op welke manier de visie is aangepast.

Hoe verder?
Op 17 november is het overleg met de inwoners van Berghem afgerond. De aangepaste visie gaat nu naar de gemeenteraad. Daarvoor worden de volgende stappen gezet:

* Bent u nog niet in de gelegenheid geweest om uw opmerkingen te maken, dan is daar tot 12 december nog de mogelijkheid voor. Het betreft geen formele inspraak, maar uw opmerkingen zullen kenbaar gemaakt worden aan de gemeenteraad zodat die ze mee kan wegen in de besluitvorming. U kunt tot 12 december 2005 uw opmerkingen mailen naar dw.van.grinsven@oss.nl of een brief sturen naar het college van B&W t.a.v. D. van Grinsven, afdeling Vastgoedontwikkeling;

* Vervolgens wordt de dorpsraad om advies gevraagd. De dorpsraad heeft het gehele traject rondom de totstandkoming van de visie gevolgd en dient hierover uiteraard haar advies te geven aan de gemeenteraad;

* Daarna wordt de visie behandeld in het college van B&W. Het college beslist of ze de visie doorstuurt naar de gemeenteraad;
* Tenslotte volgt de behandeling in de raadscommissie voor Ruimte en Bedrijvigheid en in de gemeenteraad. Zoals nu gepland is de behandeling in de raadscommissie op 1 februari 2006 en in de gemeenteraad op 23 februari 2006.

Uitwerking Is de visie vastgesteld dan komt de uitwerking van projecten aan de orde. Voor een aantal projecten is de gemeente al in gesprek met initiatiefnemers en direct belanghebbenden. Het zal van deze gesprekken afhangen - en van de wensen en mogelijkheden van de betrokken partijen - wanneer projecten worden uitgevoerd. Belangrijk is dat er vanaf het begin van elk project goed gecommuniceerd wordt met belanghebbenden en betrokkenen. Bij elk project zal de gemeente er op toezien dat het goed past in de visie. Ook de gemeente zelf zal aan de slag moeten: met de nieuwbouw van de Berchplaets en de herinrichting van de openbare ruimte.
Een kort overzicht van de projecten is als volgt:


* Nieuwbouw Wilberthof;start uitvoering verwacht 2007/08
* Bouw winkelwanden; start uitvoering met name afhankelijk van initiatiefnemers)

* Herinrichting Kerkplein en - tuin; start uitvoering onbekend
* Nieuwbouw Berchplaets; start uitvoering verwacht 2008/09
* Herinrichting openbare ruimte; start uitvoering verwacht 2010
* Bouw woningen Mr Gielenplein; start uitvoering verwacht 2010/11

Belangrijk is hierbij de opmerking te maken dat allereerst de visie door de gemeenteraad vastgesteld moet worden. Dan pas is bekend of er politiek draagvlak is voor de visie en of er geld beschikbaar zal komen voor de realisatie.