Universiteit van Tilburg

'Banken moeten hun businessplannen fundamenteel herzien'

Oratie prof.dr. Hans Blommestein

De bankwereld staat voor grote uitdagingen. Volgens hoogleraar Financiële Dienstverlening Hans Blommestein zullen banken afstand moeten nemen van hun rol als financiële supermarkten, waarbij ook het bancassurance model moet worden bijgesteld. Focus en selectiviteit zijn de kernbegrippen. Daarbij moeten banken het accent leggen op hun core-business en op technologie, en meer aandacht hebben voor levensloopproducten. Dit betoogt Blommestein in zijn oratie die hij vrijdag 25 november uitspreekt.

De bankwereld is de laatste jaren onderhevig geweest aan grote structurele invloeden, zoals liberalisatie, nieuwe technologieën en globalisering. De grotere banken hebben daarop gereageerd door een forse expansie en het aanbieden van steeds meer financiële producten en diensten. Zo zijn banken steeds meer financiële supermarkten geworden.
Maar de toekomst van banken ligt volgens prof. Blommestein niet in dit one-stop-banking model. Hij gelooft in meer focus en selectiviteit, zodat de core-business concurrerender kan worden uitgevoerd en waarbij niet-kerntaken worden uitbesteed of geheel afgestoten. Banken zullen hun bestaande businessplannen daarom fundamenteel moeten herzien. Dit geldt ook voor bancassurance. Daarbij zullen met name de grote internationale banken zowel meer aandacht moeten besteden aan nieuwe vormen van relatiebankieren (ook op retailniveau), aan nauwere en complexere relaties met kapitaalmarkten en aan (grensoverschrijdende) fusies en overnames.
De vraag naar financiële producten zal in de toekomst verder toenemen, waarbij een belangrijk deel zal bestaan uit life-cycle producten. De toenemende vraag naar bankiers als life-cycle ingenieurs is gerelateerd aan de opkomst van een nieuw type samenleving. Deze wordt gekenmerkt door een snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën, fast-forward modernisation, een toenemende individualisering en een grotere verantwoordelijkheid van burgers voor allerlei levensloopdoelstelling zoals onderwijs, zorgverzekeringen, en pensioenen. De daarmee samenhangende risico-overdracht heeft huishoudens voor grotere uitdagingen geplaatst om hun langere termijn (levensloop) risico's en doelstellingen te beheersen. Ook bedrijven opereren in toenemende mate in een meer complexe beslissingsruimte, gekenmerkt door een hoger tempo van creative destruction. Banken dienen op beide ontwikkelingen in te spelen met het aanbieden van complexe doch relatief eenvoudig te hanteren geïntegreerde levensloopproducten en door hun langere-termijn businessplannen op passende wijze verder bij te stellen.

Prof.dr. Hans J. Blommestein studeerde economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en promoveerde in 1985 op het proefschrift Eliminative econometrics: a methodological analysis of procedures for testing spatial and non-spatial dynamic economic theories in stochastic form. Tussen 1986 en 1989 werkte hij bij het ministerie van Financiën, in 1989 vertrok hij naar de OECD in Parijs. Daar was hij, o.a., tussen 1998 en 2000 hoofd van de Financial Affairs Division. Tussen 1991 en 1995 was hij hoogleraar Economie aan de Universiteit van Twente. Blommestein treedt in meerdere hoedanigheden op als adviseur op het terrein van de banken en kapitaalmarkten, waaronder bij het IMF en de Wereldbank. Sinds 2005 is hij hoogleraar Financiële Dienstverlening aan de Universiteit van Tilburg, een leerstoel die is gefinancierd door PricewaterhouseCoopers.

Noot voor de pers
Prof.dr. Hans Blommestein spreekt zijn oratie The future of banking uit op vrijdag 25 november 2005, om 16.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2 te Tilburg. Media-exemplaren van de oratie zijn op te vragen bij de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen, tel. 013 466 2000, e-mail: persberichtuvt@uvt.nl.
Hans Blommestein is te bereiken op tel. +33-1-45247990, +33-6-07137 946 en +31-13-4662416 (secretariaat UvT); e-mail: h.j.blommestein@uvt.nl en hans.blommestein@oecd.org. Persberichten van de UvT staan ook op Internet: www.uvt.nl/persberichten/. Informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/.