Ingezonden persbericht

Nederlandse première 'Saving Face'op jonc Filmforum

Chinees en Lesbisch zijn in filmdebuut van Alice Wu

ROTTERDAM, 20051113 -- Tijdens de derde editie van het jonc Filmforum op donderdag 24 november in Theater Lantaren/Venster in Rotterdam beleeft 'Saving Face' de Nederlandse première. Na de film is er een paneldiscussie met als voorzitter Jan van der Putten (de Volkskrant/Eyes on China) , Ing Yoe Tan (Eerste Kamerlid voor de PvdA), Yee Ling Tang (fotografe) en de Chinees-Amerikaanse regisseur van de film Alice Wu. Meer info op www.jonc.nl. Jonc staat voor 'jongeren organisatie nederlandse chinezen'. Aanvang: 20.00 uur, paneldiscussie om 22.00 uur. Entreeprijs: normaal 8 euro, jonc-leden en studenten: 6 euro Locatie: Theater Lantaren/Venster, Gouvernestraat 133, Rotterdam Reservering: tel: 010 2772277


'Saving Face' (2004, Verenigde Staten) vertelt het verhaal van de 28-jarige New Yorker Wilhelmina Pang. (Michelle Krusiec). Zij is chirurg in opleiding in een ziekenhuis. Plichtsgetrouw reist zij iedere week met de trein naar de feestjes van de vrienden en familie van haar moeder (Joan Chan, onder andere Twin Peaks), die na de dood van haar man altijd alleen is gebleven. Wil, zoals iedereen haar noemt, ondergaat tijdens de feestjes lijdzaam de aanhoudende koppelpogingen van haar moeder die haar dochter graag ziet trouwen met een rijke Chinees-Amerikaanse man.
Wils moeder is zwanger als zij onverwachts bij haar dochter op de stoep zit. De vader is niet bekend en om de familie een gevoelig gezichtsverlies te besparen heeft grootvader haar het huis uit gezet. Ze mag pas weer terug keren als ze getrouwd is met een man die het kind een naam kan geven. Zolang het gezicht van de familie op het spel staat, moet Wil haar moeder onderdak bieden. De Chinese tradities en de Amerikaanse gewoontes van moeder en dochter botsen met elkaar als zij er samen in het kleine flatje van Wil het beste van proberen te maken.
In dezelfde weken wordt Wil smoor verliefd op de mooie Vivian (Lynn Chen), een Chinees-Amerikaanse balletdanseres. Tussen de twee vrouwen bloeit een onstuimige liefdesrelatie op. Wil komt in de problemen als haar nieuwe liefde aan haar moeder wil worden voorgesteld. Want hoe zeg je tegen je moeder dat je lesbisch bent? Net als haar grootvader worstelt Wil met de angst voor gezichtsverlies omdat er uiteindelijk niets anders op zit dan de verhouding met Vivian aan haar moeder op te biechten.

De panelleden

Alice Wu maakt met de film 'Saving Face' haar debuut. Zij studeerde in 1992 af aan de Stanford University met een Masters in Computer Science. Het script van Saving Face won in 2001 de CAPE-award (Coalition of Asian Pacifics in Entertainment) voor screenwriting.

Ing Yoe Tan is namens de PvdA lid van de Eerste Kamer. Daarnaast is zij senior consultant bij adviesbureau Berenschot en voorzitter van Cosmic multicultureel theater en van het Multi Etnisch Vrouwennetwerk (MEV).

Jan van der Putten verbleef als correspondent voor de Volkskrant vijf jaar in de Volksrepubliek China met als standplaats Beijing. Na zijn terugkomst naar Nederland zette hij het adviesbureau "Eyes on China" op dat informeert over het snelle veranderingsproces in China op cultureel, politiek, economisch en sociaal gebied.

Yee Ling Tang studeerde aan de Enschedese kunstacademie AKI fotografie en mediakunst en ronde in 2000 haar opleiding met succes af. Cultuurverschillen en stereotypes spelen in haar werk een belangrijke rol. Haar meest recente tentoonstelling "Star Ferry Movements" is in het Muziekgebouw aan het IJ te zien als onderdeel van het Amsterdam China Festival.

Het jonc filmforum wordt mede mogelijk gemaakt door de Dienst Kunst en Cultuur van de gemeente Rotterdam, Theater Lantaren Venster en het CPIPF.

Over jonc en CPIPF
Jonc staat voor 'jongeren organisatie nederlandse chinezen'. De vereniging is opgericht in 1991 door Nederlands-Chinese jongeren. De activiteiten van jonc hebben tot doel jongeren dichter bij elkaar te brengen en staan open voor iedereen die is geïnteresseerd. Daarnaast wil jonc de samenwerking tussen Aziatische verenigingen bevorderen.
Dit jaar wordt het filmforum georganiseerd in samenwerking met het CPIPF (Chinese Politieke Integratie & Participatie Fonds). CPIPF is niet gebonden aan een politieke stroming. Het platform informeert Chinezen in het algemeen en helpt de mensen die willen politiek actief te worden. Daarnaast organiseert het CPIPF congressen, discussieforums en andere evenementen die actuele maatschappelijke onderwerpen belichten.



jonc Filmforum