Nederlandse Politiebond


Persbericht: politie-cao formeel getekend

Gepubliceerd: woensdag 23 november 2005.

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties) en de politievakbon- den NPB, ACP en VMHP hebben op woensdag 23 november formeel een nieuwe cao voor de politie ondertekend. De cao heeft een looptijd van 2,5 jaar en bevat onder andere afspraken over drie structurele loonsverho- gingen, een nieuwe prepensioenregeling, de bevordering van de fit- en gezondheid van politiemedewerkers, een landelijke aanpak van geweld tegen politiemensen, verbetering van bepaalde vergoedingen en van de ontslagbescherming bij reorganisaties.

Loonontwikkeling
De politie krijgt met terugwerkende kracht vanaf 1 juni 2005 een loonsverhoging van 1 procent, met een minimum van 25 euro per maand. Op 1 juni 2006 volgt opnieuw een loonsverhoging van 1 procent, eveneens met een minimum van 25 euro per maand. Op 1 juni 2007 worden de lonen van de politieambtenaren opnieuw structureel verhoogd, dan met het percentage dat overeenkomt met volledige prijscompensatie. In januari 2006 en in januari 2007 krijgen alle politiewerknemers een eenmalige uitkering van 250 euro.

Vroegpensioen/levensloop Zwaar politiewerk kun je niet tot 65-jarige leeftijd volhouden. Politieambtenaren met voldoende 'zware' dienstjaren behouden de mogelijkheid om vanaf hun 60-ste te stop- pen met werken en krijgen dan 76 procent van het middelloon. Andere politiewerkne- mers (zonder 'zware jaren') behouden de mogelijkheid om vanaf 61 jaar te stoppen met werken met 66,5 procent van het middelloon. Door langer door te werken gaat het uit- keringspercentage omhoog. Aan de financiering van het eerder stoppen met werken dragen de politiemensen ook zelf bij, onder andere door levensloopsparen. Daarbij is het uitgangspunt dat de politiemensen niet meer gaan betalen dan onder de oude prepensioenregeling.

Fit en gezond
Veel aandacht gaat naar fit en gezond werken bij de politie. Politiemensen moeten daar- voor de nodige voorzieningen krijgen. Er komt een gezondheidsmeting en een fitheids- test, die vanaf 2009 verplicht wordt. Uiteindelijk moeten alle politiemensen slagen voor deze test.

Geweld tegen de politie
Er komt een landelijke aanpak van geweld tegen politiemensen. Dit moet de regionale verschillen wegnemen in de manier waarop nu wordt omgegaan met verbaal en fysiek geweld tegen politiemensen, zowel in werktijd als in hun prive-situatie. Er komt een landelijke regeling voor de opvang, de begeleiding, de veiligheids- en beschermings- maatregelen en de nazorg. In een manifest zal staan dat geweld tegen overheidsperso- neel niet wordt getolereerd, dus ook niet tegen de politie. Het manifest zal duidelijk ma- ken waar de grenzen liggen en komt tot stand in nauw overleg met de politievakbonden en de politiekorpsen. Ook het Openbaar Ministerie zal betrokken worden bij de landelijke aanpak. Er komt ook een onderzoek naar vormen van geweld tegen de politie of het dreigen daarmee, de aanleidingen, de gevolgen en de afhandeling. In overleg met minister Donner (Justitie) wordt bekeken of de straffen voor geweld tegen de politie verder omhoog kunnen of dat er meer taakstraffen opgelegd kunnen worden.

Uniforme regelingen
In de nieuwe cao zijn landelijke afspraken opgenomen om zaken landelijk te harmoni- seren en te vereenvoudigen. Zo zijn er afspraken over hoe politiemensen bij reorgani- saties van hun korps (of een ander politieonderdeel) aan nieuw, passend werk worden geholpen, mocht hun eigen baan door een reorganisatie verdwijnen. Uitgangspunten zijn dat werk boven een uitkering gaat en dat zowel de werkgever als de werknemer verant- woordelijk zijn voor het voorkomen van ontslag. Verder komen er landelijke, uniforme, overzichtelijke regelingen voor reizen (woon-werkverkeer en dienstreizen) en voor de geleiders van politiehonden. Met deze nieuwe regelingen verdwijnen verouderde, on- doorzichtige en ingewikkelde regelingen bij de verschillende korpsen. De nieuwe rege- lingen bieden reële en redelijke vergoedingen en zijn niet bedoeld als bezuiniging. Wel zijn de nieuwe regelingen flexibeler en zorgen ze voor minder administratieve lasten.

Politiemensen gaan 1 procent langer werken. Dit komt overeen met circa 4 maanden op een hele loopbaan. Omgerekend betekent 1 procent meer werken meer blauw op straat: ongeveer 500 mensen extra.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 23 11 2005 NPB