Gemeente Enschede

Betere hulp voor Enschedeërs met complexe problemen

donderdag 24-11-2005

Een wijkzorgteam voor elke wijk

Zo'n 200 gezinnen en 50 personen in Enschede kampen iedere dag weer met een opeenhoping van problemen zoals werkloosheid, ziekte, crimineel gedrag, schulden, verslaving of schoolverzuim. Naast tot problemen voor hen zelf, leidt dat vaak eveneens tot overlast voor anderen. De diverse hulpverleners zijn individueel niet in staat de complexe problemen op te lossen. Een gezamenlijke en gecoördineerde aanpak van problemen is dus noodzakelijk. Daarom heeft het College van B&W, mede op basis van het succesvol verlopen proefproject in Enschede-Oost, besloten tot de invoering van een nieuwe stedelijke basisstructuur voor de coördinatie van zorg en veiligheid. Er worden onder leiding van de gemeente wijkzorgteams ingesteld, een interventieteam voor acute problemen en een overlegvorm om zorg te koppelen aan dwang en drang van Justitie. Daardoor ontstaat een gesloten keten van zorgcoördinatie tussen het onderwijs, de zorg en justitie.

Proefproject met wijkzorgteams succesvol verlopenI n januari 2005 is er gestart met een proefproject in Enschede-Oost. Daarbij zijn de bestaande buurtnetwerken, het J-team en het Uitvoeringsoverleg MPG (multiprobleemgezinnen) voor de wijken Dolphia en Velve Lindenhof gefuseerd tot een wijkzorgteam. De proef in Enschede-Oost heeft nu aangetoond dat de nieuwe organisatiestructuur betere voorwaarden schept voor de coördinatie van zorg en veiligheid, met een goede aansluiting op het onderwijs. Kern van de nieuwe structuur met wijkzorgteams is onder meer een strakke regie door de teamleider van de gemeente en de ondersteuning met een klantvolgsysteem.
De gemeente loopt met deze maatregel vooruit op landelijke ontwikkelingen om de versnippering in de hulpverlening tegen te gaan en om te voorkomen dat de mensen teveel hulpverleners over de vloer hebben. Ook de koppeling van zorg aan dwang en drang in sommige situaties moet een slagvaardiger aanpak opleveren.

Een wijkzorgteam bestaat uit hulpverleners van diverse organisaties. Afhankelijk van de situatie in de wijk zitten in het team een: · onafhankelijke teamleider van de gemeente (tevens teamleider Interventieteam);
· bewonersondersteuner van de woningbouwcorporatie; · algemeen maatschappelijk werker/gezinscoach;
· vertegenwoordiger jeugdgezondheidszorg;
· vertegenwoordiger Bureau Jeugdzorg;
· wijkagent van de politie;
· leerplichtambtenaar van de gemeente;
· casemanager van Werk en Bijstand (DMO);
· vertegenwoordiger van het wijkwelzijnswerk.
In Enschede-Oost worden door het wijkzorgteam Dolphia/Glanerbrug-Noord momenteel 32 cliënten begeleid en door het wijkzorgteam Velve-Lindenhof 38 cliënten.

Een nieuwe stedelijke structuur
De nieuwe stedelijke structuur zal bestaan uit 10 wijkzorgteams en één interventieteam voor de hele stad. Ze opereren vanuit de servicecentra in de stadsdelen. Voor 1 juli 2006 moet de nieuwe structuur zijn ingevoerd. Er wordt prioriteit gegeven aan de vestiging van wijkzorgteams in Pathmos, Wesselerbrink, Twekkelerveld en in de binnenstad (met name voor de verslaafden, dak- en thuislozen).

Voor de gehele zorgstructuur (exclusief het onderwijs) is een budget benodigd van 600.000 euro. Dat geld wordt nu ook al uitgegeven, maar is tot nu toe verdeeld over de verschillende, los van elkaar staande overlegvormen. Door een meer efficiënte inzet van de bestaande middelen kan meer bereikt worden.


---