Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ross breidt neonatale screening uit

Persbericht, 24-11-2005

De gezondheid van kinderen kan toenemen door het aantal aandoeningen waarop tijdens de hielprik wordt gescreend met vijftien uit te breiden. Dat schrijft staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief aan de Tweede Kamer. Zij neemt daarmee het advies over neonatale screening over, dat de Gezondheidsraad 22 augustus dit jaar heeft uitgebracht.

Uitbreiding van het aanbod is volgens Ross in het gezondheidsbelang van het kind. Het gaat weliswaar om relatief kleine aantallen opgespoorde kinderen, maar de winst is volgens haar hoog. Het aantal gewonnen levensjaren is groot en de kwaliteit van het leven van het opgespoorde kind kan sterk verbeteren. Het gaat bijvoorbeeld om de opsporing van sikkelcelziekte en MCAD-deficiëntie, aandoeningen die na opsporing behandelbaar zijn.

De Gezondheidsraad toonde volgens haar aan dat ten aanzien van de vijftien extra aandoeningen een effectieve behandeling voor de opgespoorde ziekte bestaat en de pasgeborene van wie het bloed wordt onderzocht gezondheidswinst kan behalen en betere diagnostiek of zorg tegemoet kan zien. Voor veertien aandoeningen bestaat een goede test. Het advies om voor taaislijmziekte onderzoek te doen naar een betere screeningsmethode, neemt Ross over.

Ross beschouwt haar standpunt over de uitbreiding als eerste stap naar een zorgvuldige en verantwoorde uitvoering van de uitbreiding van het aantal aandoeningen, aangezien er nog e.e.a. moet worden voorbereid, ontwikkeld en uitgezocht. Van de kant van de patiënten- en ouderorganisaties en de beroepsgroepen is gevraagd om een zorgvuldige geleidelijke invoering, goede voorlichting en geïnformeerde toestemming.

Op dit moment is neonatale screening succesvol. Meer dan 99 procent van de ouders van pasgeborenen doet mee. Ross vindt het daarom belangrijk dat ouders het belang van de uitgebreidere screening volledig onderschrijven. Zij zijn uiteraard vrij om te beslissen of hun kind een hielprik moet ondergaan. Ross tekent daarbij wel aan dat deelname niet vrijblijvend zou moeten zijn. De hielprik is in het belang van het kind en ouders behoren in het belang van hun kind te beslissen.