Procuctschap vee, vlees
28-10-2005 PB 25
WTO-voorstellen funest voor Europese vleessector
Nieuwe WTO voorstellen kosten vele honderdduizenden banen in de Europese vee-, vlees- en eiersector. De opgebouwde voortrekkersrol rond kwaliteitszorg, voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn gaat in de uitverkoop als de EU op de huidige voet doorgaat met het doen van concessies op landbouwgebied.
Het lijkt erop dat er koste wat kost aan het eind van het jaar een algehele handelsovereenkomst moet zijn, waar vooral andere werelddelen en andere sectoren van profiteren. Daarnaast neemt de kwetsbaarheid rond de eigen voedselvoorziening toe, wat mede gezien de mondiale dierziekte situatie niet gewenst is.
Nieuwe WTO-voorstellen voor verdere handelsliberalisering bedreigen de hele Europese vleessector. Het 'eigen' EU voorstel voor meer markttoegang gaat te ver en de EU lijkt te bezwijken onder de druk om nóg meer concessies te doen. De PVE vinden het onbegrijpelijk dat 'onze' overheid zich hier kritiekloos achter schaart. De landbouwbelangen en daarmee samenhangend de agribusiness lijken ondergeschikt.
Volgens de PVE is bij de handelsliberalisering de redelijkheid zoek en spelen productieomstandigheden geen rol. De EU faalt in de WTO waar het gaat om de productie-eisen, zoals die voor onze sectoren gelden rond de kwaliteitszorg, voedselveiligheid, dierenwelzijn en milieu. De PVE dringen er op aan de eigen verdiensten krachtig te verdedigen en Europese normen tot maatstaf te maken voor de toegang van producten van elders. Tenslotte is de hoge status van de diergezondheidszorg in de EU een garantie voor onze hoogwaardige, veilige voedselproductie. Lidstaten mogen in die zin nooit afhankelijk worden.
Werpt de EU geen dam op tegen de groeiende instroom van niet duurzaam geproduceerde producten dan komen alle vee-, vlees- en eiersectoren in een vrije val. De productie in de EU kan niet op tegen de laaggeprijsde concurrentie uit landen buiten de EU, waar duurzaamheid hoegenaamd geen factor vormt.
In de Europese vee-, vlees- en eiersector zelf werken alleen ruim 5 miljoen mensen, waarvan ruim 3,5 miljoen veehouders, 1 miljoen in de verwerking en een half miljoen in de toelevering. In de verwerking betreft dit veelal productiewerk dat steeds minder voorhanden is in de EU. De reductie van de marktbescherming leidt tot forse outsourcing en laat een substantieel deel van deze werkgelegenheid voor eens en altijd naar elders verdwijnen.
De PVE streven naar verdere verduurzaming van de Europese vee-, vlees- en eiersector wat betreft productie én werkgelegenheid. Maar alleen als de sector perspectief heeft voor de langere termijn kan invulling worden gegeven aan de maatschappelijke wensen in de EU rond kwaliteitszorg, voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn. Nu gaan Europese normen in de uitverkoop en verliezen vele honderdduizenden hun werk en is er voor deze zeer belangrijke bedrijfstak in de EU geen toekomst.
Ga naar PVE bedrijfsnet