Gemeente 's-Hertogenbosch

24-11-2005
Wacha!

Sluitende aanpak Marokkaanse jongeren 2005-2010 De problematiek rond Marokkaanse jongeren is geen voorbijgaand verschijnsel, maar is hardnekkig en welhaast ongrijpbaar. Ondanks de successen die dankzij de inspanningen van de gemeente, maatschappelijke partners en de Marokkaanse zelforganisaties zijn behaald, gaat het met een aanzienlijke groep Marokkaanse jongeren nog steeds niet goed. Hierdoor is een steeds negatiever beeld ontstaan. Dit zorgt ervoor dat bedrijven, instellingen en burgers steeds terughoudender worden met het bieden van kansen aan Marokkaanse jongeren. Het effect op de jongeren die iets van hun leven willen maken, laat zich raden. De gemeente en het openbaar ministerie willen de negatieve trend, samen met de betrokkenen, keren. De twee belangrijkste vragen daarbij zijn: wat kunnen we doen om de talenten van de Marokkaanse jongeren zo optimaal mogelijk te benutten en wat doen we met de niet-willers zodat de samenleving er zo min mogelijk last van heeft? Uit evaluatie blijkt dat het huidige plan van aanpak succesvol is en daarom willen het college en het openbaar ministerie de ingezette koers aanscherpen en daar de komende jaren op inzetten. Deze koers moet sluitend zijn; perspectief bieden aan hen die willen en hard aanpakken van hen die niet willen. Daarvoor is het activiteitenplan 2005-2010 ontwikkeld. Wacha! is intensief besproken met alle partners in het Leefbaarheidsplatform en met de Marokkaanse zelforganisaties.

Intensivering
Op de huidige aanpak moet steviger worden ingezet. De aanvullende activiteiten richten zich op preventieve aanpak, sluitende zorgstructuur, aanpak voortijdig schoolverlaten/toeleiden tot arbeidsmarkt en repressie. De aanpak wordt vanuit alle leefgebieden van de jongeren beschouwd waarbij preventieve, curatieve en repressieve maatregelen op elkaar zijn afgestemd en ook ouders worden betrokken. De problematiek wordt daarmee in de volle breedte aangepakt. De gemeente vanuit haar verantwoordelijkheden voor de preventie en de openbare orde en het openbaar ministerie met verantwoordelijkheden op de terreinen opsporing en vervolging, trekken daarbij gezamenlijk op.

Wacha!
Arabisch voor `ja'!
Ja, we zitten op de goede weg maar het moet nog beter. Ja, we geloven in een aanpak met perspectief en de niet-willers worden hard aangepakt.
Ja, de gemeente en het openbaar ministerie hebben gezamenlijk de regie waarbij de professionals hun eigen verantwoordelijkheid houden.

Wacha! richt zich primair op alle Marokkaanse jongeren van 0 tot 24 jaar die wonen of (regelmatig) verblijven in de gemeente 's-Hertogenbosch; circa 2.000 jongeren. Daarnaast richt dit plan zich op de ouders van deze jongeren.