Novib

Novib: wrang EU voorstel voor suikerhervormingen

De Europese Unie (EU) heeft haar kans gemist om met het herzien van haar suikerbeleid ontwikkelingslanden te helpen. Dat vindt de internationale ontwikkelingsorganisatie Oxfam, waarvan Novib het Nederlandse lid is. Het meest recente hervormingsvoorstel, dat dinsdag 22 november in Brussel gepresenteerd werd, houdt geen rekening met de moeilijkheden waar suikerproducenten uit ontwikkelingslanden tegenaan lopen. In plaats daarvan biedt het Europese bedrijven nog eens twee miljard euro extra compensatie.

"De Europese Commissie luistert nog steeds niet naar ontwikkelingslanden. Ze wringt zich in allerlei bochten om Europese bedrijven tegemoet te komen, maar houdt geen rekening met de rest van de wereld," zegt Adrie Papma, directeur van Novibâs Handelscampagne. "Dit is een triest voorbeeld om te stellen, twintig dagen voor de top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Hong Kong. In een jaar dat bedoeld was om armoede de wereld uit te helpen, laat de EU duidelijk zien dat de armste landen ter wereld haar weinig kunnen schelen."

Het voorstel biedt nog steeds geen garantie dat er een einde komt aan het dumpen van suiker op de wereldmarkt. Voor arme landen wordt het moeilijk om zich aan te passen en de hervormingen het hoofd te bieden. De al eerder voorgestelde prijsdaling van 39 procent blijft hetzelfde en de tweejarige overgangsperiode biedt weinig soelaas, waarschuwt Oxfam.

De Europese suikersector krijgt 2,2 miljard euro compensatie extra, maar voor arme landen is het aanbod er niet beter op geworden. Papma: "Voor ontwikkelingslanden zit er weinig bij. Die overgangsperiode is mooimakerij, zeker in vergelijking met de harde munten die Europese bedrijven worden geboden."

Suikerproducerende landen in Afrika, de Caraïben en de Stille Oceaan zullen als gevolg van de hervorming jaarlijks 500 miljoen euro mislopen. De EU biedt hun slechts 40 miljoen euro compensatie in 2006. Wat ze in de toekomst krijgen, staat nog niet vast. Ondertussen krijgen âs werelds armste landen geen enkele tegemoetkoming aangeboden, ondanks het feit dat hun inkomsten uit de export naar Europa flink zullen dalen.

De Europese boeren en suikersector krijgen daarentegen in totaal 7,5 miljard euro aangeboden, nog eens 2,2 miljard euro meer dan tot nu toe voorgesteld was.

"De ministers die de komende dagen in Brussel vergaderen, moeten dit voorstel afwijzen. In plaats daarvan moeten ze zich hard maken voor een voorstel dat ontwikkelingslanden niet over het hoofd ziet. Dat kan door de prijs van suiker op de wereldmarkt minder hard te laten dalen en arme landen een fatsoenlijk pakket maatregelen te bieden waardoor ze zich aan kunnen passen aan de hervormingen. Als de ministers met minder genoegen nemen, breken ze hun beloften om ontwikkelingslanden uit de misère te halen door hun eerlijke handelskansen te bieden," aldus Papma.
Bron: Novib, 22 november 2005

(Novib)