Gemeente Maastricht

Lezingen over identiteit Belvédère

In het kader van de herontwikkeling van het gebied Belvédère in het noord-westen van Maastricht verzorgt de Wijkontwikkelingsmaatschappij Belvédère drie lezingen waarin gespeurd wordt naar de identiteit van het gebied. Inleider en gespreksleider voor de lezingen is Pieter Caljé, die als historicus verbonden is aan de Faculteit der Cultuurwetenschappen van de Universiteit Maastricht.

De lezingenreeks begeleidt de presentatie: `Het geheugen van Belvédère' die te zien is in het infocentrum Belvédère (Bassin 100) tot en met 15 januari 2006.

Eerste lezing: Dieper dan mensen graven
Door Wim Dijkman, conservator archeologie Gemeente Maastricht Donderdag 24 november 2005, aanvang 20.00 uur

Bij de splitsing van de Brusselseweg en de Postbaan ligt een gedenksteen ter herinnering aan de oudste bewoners van Nederland, die circa 250.000 jaar geleden hier geleefd hebben. In de grind- en lössgroeve Belvédère, die later als vuilstortplaats is opgevuld, zijn in de jaren 1980 op een diepte van tien tot vijftien meter sporen van de eerste menselijke aanwezigheid op Nederlandse bodem vastgesteld. De Homo Belvederiensis geniet in de Europese wetenschap grote bekendheid en is de eerste hoofdrolspeler in de geschiedenis van het Belvédère-gebied.

Wim Dijkman (1956) studeerde oudheidkunde en kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven (1974-1980). Sinds 1982 in dienst bij de Gemeente Maastricht als archeoloog, later tevens als conservator. Hij publiceert internationaal over prehistorische nederzettingen en grafvelden, en de materiële cultuur van laat-Romeins en vroegmiddeleeuws Maastricht. Hoofdredacteur van het tijdschrift 'Archeologie in Limburg'.

Volgende lezingen:

Donderdag 15 december 2005: De Stadsrand in kaart Donderdag 12 januari 2006: Ondernemers met een architectonische boodschap