ChristenUnie


Schrijnende situatie in Noord-Korea woensdag 23 november 2005 - 20:44

ChristenUnie vraagt aandacht voor vluchtelingenproblematiek

De ChristenUnie wil dat de Nederlandse regering alles in het werk stelt om China ertoe te bewegen vluchtelingen uit Noord-Korea niet terug te sturen naar eigen land. Bovendien moet de vluchtelingenorganisatie UNHCR toegang tot hen krijgen. Kamerlid Tineke Huizinga, vandaag tijdens de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken: De situatie van deze vluchtelingen is ten hemel schreiend. De Chinese politie maakt jacht op deze mensen om ze uit te leveren aan Noord-Korea, waar hen de dood of vele jaren werkkamp wacht.

China weigert Noord-Koreanen die aan het totalitaire regime in eigen land proberen te ontsnappen als vluchteling te erkennen. De vluchtelingen worden door China als illegale immigranten beschouwd en teruggestuurd naar Noord-Korea. Daar hangen hen zware straffen boven het hoofd. De Nederlandse regering moet deze kwestie in haar contacten met de Chinese autoriteiten aan de orde stellen. De ChristenUnie ziet daarbij ook een belangrijke rol weggelegd voor de Nederlandse ambassadeur voor de mensenrechten.

Religie, ontwikkeling en de bestrijding van AIDS Bij de begrotingsbehandeling wees Tineke Huizinga ook op de belangrijke rol van religie in ontwikkelingswerk. Ter illustratie ging ze in op de bestrijding van aids: Voor effectieve aids-bestrijding in zuidelijk Afrika is de medewerking en het vertrouwen van religieuze leiders onmisbaar. Waarom zetten we niet veel meer in op het betrekken van religieuze leiders bij de preventie en bestrijding van aids?
---