Persbericht Universiteit Utrecht en SenterNovem
Utrecht Centrum voor Energie-onderzoek
17 november 2005
Eerste nationale symposium 'Schoon Fossiel voor Nederland'
Schoon Fossiel minimaliseert uitstoot CO2
Op woensdag 23 november vindt in het Museon in Den Haag het eerste nationale symposium 'Schoon Fossiel voor Nederland' plaats. De technologie van Schoon Fossiel, waarbij CO2 wordt afgevangen en opgeslagen, minimaliseert de uitstoot van CO2 en gaat daarmee ingrijpende klimaatveranderingen tegen. Staatssecretaris drs. Pieter van Geel van VROM zal in zijn opening aangeven hoeveel geld het kabinet voor praktijkexperimenten met CO2 opslag gaat reserveren. Het symposium wordt georganiseerd door het CATO Programma (CO2 Afvang, Transport en Opslag) van de Universiteit Utrecht en SenterNovem, een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken.
Schoon Fossiel is een technologie die in staat is om de CO2 die vrijkomt bij de verbanding van olie, gas of kolen af te vangen en vervolgens onder de grond op te slaan in bijvoorbeeld lege gas- of olievelden. Op deze manier kan de uitstoot van CO2 van elektriciteitscentrales en andere industrieën worden geminimaliseerd. Dit is ook van groot belang voor landen als China en India die nog grote kolenvoorraden bezitten. Wanneer de koolstof van deze kolen in de atmosfeer komt leidt dit tot gevaarlijke klimaatveranderingen. Door gebruik te maken van Schoon Fossiel kan dit worden voorkomen. Ook maakt deze technologie het mogelijk om in de toekomst op CO2-vrije wijze waterstof te produceren. Deze waterstof kan onder meer worden gebruikt als brandstof voor auto's.
Socratisch debat
Tijdens het symposium komen alle kansen en dilemma's ten aanzien van Schoon Fossiel in verschillende expertlezingen uitgebreid aan de orde. Het symposium wordt afgesloten met een Socratisch debat waarin een deskundigenpanel op een speelse maar indringende wijze over de voor- en nadelen van Schoon Fossiel wordt ondervraagd. De ruim 200 deelnemers aan het symposium zijn afkomstig uit de energiesector, de industrie, de wetenschap en de overheid.
Duurzame energiehuishouding
Het CATO-programma is met ¤ 25 miljoen het grootste Nederlandse onderzoeksprogramma op dit terrein. Binnen CATO werken bedrijfsleven, onderzoeksinstituten, universiteiten en milieuorganisaties samen aan de vraag of en hoe CO2 afvang en opslag kan bijdragen aan een duurzame energiehuishouding. Het programma wordt gecoördineerd door het Utrecht Centrum voor Energie-onderzoek van de Universiteit Utrecht. De Nederlandse overheid ondersteunt CATO via SenterNovem, een agentschap van het Ministerie van Economische zaken. Binnen SenterNovem is Schoon Fossiel een onderdeel van de programma's Energie Onderzoek Subsidie (EOS) en Energietransitie.
Woensdag 23 november 2005 van 12.30 tot 17.30 uur
Museon, Stadhouderslaan 37, Den Haag
Symposium 'Schoon Fossiel voor Nederland'
Journalisten zijn van harte uitgenodigd het symposium bij te wonen. Aanmeldingen hiervoor graag vooraf naar onderstaande voorlichters.
Meer informatie:
Johan Vlasblom, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 4073,
Jan-Job van Dijk, SenterNovem, (070) 373 5431,
Websites:
Een overzicht van het programma, de onderwerpen van de lezingen, de sprekers en de panelleden is te vinden op:
Universiteit Utrecht