Ingezonden persbericht

Hoera 100 jaar: Haagse openbare bibliotheek jubileert

Jubileumjaar 2006 gevierd met jubileumboek en tentoonstelling

DEN HAAG, 20051102 -- De Haagse Openbare Bibliotheek, opgericht in 1906 bestaat in 2006 honderd jaar! Dat wordt in 2006 volop gevierd, in alle Haagse bibliotheken. We beginnen met een feest op woensdag 23 november, vanaf 19.30 uur in het Atrium van het stadhuis aan het Spui. Dan wordt het jubileumjaar 2006 geopend. Er zijn die avond 1.000 genodigden, waaronder 500 trouwe klanten van de bibliotheek. Twee Haagse schrijvers - Helga Ruebsamen en Hans Sahar - zijn te gast - zij worden door Louis Hueber geïnterviewd - en het jazz-ensemble Naima met zangeres Natalie Merfort zorgt voor de muziek.


Pierre Heijnen, wethouder Onderwijs, reikt - onder het motto terugkijken en vooruitzien - de eerste exemplaren van het jubileumboek uit aan acht speciale gasten. Else van Dijk-Staats, wethouder Cultuur, opent de jubileumtentoonstelling die in samenwerking met het Haags Gemeentearchief werd samengesteld. Voor 2006 staan diverse jubileumactiviteiten op stapel, zoals een festival van schrijvers en muziek in maart, een bezoek van auteur Arthur Japin, een boek over Haagse romans en exposities van de kunstenaars Ralph Prins en Stefan Verwey.

Historie
In 1906 werd een leeszaaltje geopend aan de Prinsegracht 63. In 100 jaar groeide deze voorziening uit tot een bibliotheeknetwerk met maar liefst 19 vestigingen (in 2006). In die 100 jaar gebeurde veel; al lang leent de bibliotheek niet alleen meer boeken uit maar ook cd's, cd-roms, dvd's, tijdschriften en zelfs playstation2. Er kwamen telematicacentra in de bibliotheken met veel computers. Maar er bleef ook veel hetzelfde: de bibliotheek is nog steeds hèt instituut voor informatie en educatie.

Jubileumboek en tentoonstelling
Het jubileumboek Een eeuw informatie, educatie en inspiratie; Openbaar Bibliotheekwerk in Den Haag 1906 - 2006 geschreven door dr. Paul Schneiders wordt op 23 november gepresenteerd. Ook wordt de jubileumtentoonstelling geopend, samengesteld door het Haags Gemeentearchief, met foto's en teksten over het ontstaan en de ontwikkeling van het openbare bibliotheekwerk in de stad. De tentoonstelling staat tot en met 31 januari 2006 in het Atrium en vervolgens van 3 t/m 28 februari 2006 in de Centrale Bibliotheek aan het Spui.

Helga Ruebsamen
De schrijfster Helga Margot Erika Ruebsamen werd in 1934 geboren te Batavia in Nederlands Indië. Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kwam het gezin Ruebsamen naar Den Haag. Ruebsamen debuteerde in 1964 met "De kameleon en andere verhalen". In haar verhalen en romans spelen ondergang, verpaupering, uitzichtloosheid, dood en alcoholisme een grote rol.

Helga Ruebsamen heeft als verslaggeefster gewerkt voor het Haagse dagblad Het Vaderland en schreef nostalgische verhalen over Scheveningen: Op Scheveningen (1988). De autobiografische roman Het lied en de waarheid (1997) werd genomineerd voor de Gouden Uil en de Libris Literatuurprijs.
Andere belangrijke werken van Helga Ruebsamen zijn: De heksenvriend (1966), Wonderolie (1970), De ondergang van Makarov (1971), De dansende Kater (1992) en Beer is terug (1999).

Hans Sahar
De schrijver Hans Sahar werd geboren in Al Hoceima, Marokko, in 1974 en woont al lange tijd in en nabij Den Haag. Hij voelt zich Berber en Hagenaar. Sahar kent het criminele circuit van binnen uit en vertelt daar openhartig over. In de jeugdgevangenis begon hij met schrijven. Hoezo bloedmooi verscheen in 1995 en werd een succes evenals zijn tweede roman Zoveel liefde. Ook daarin staat een jonge Haagse Marokkaan centraal. Sahar staat bekend als iemand die taboes niet schuwt en met veel humor ook vaak in talkshows te zien is.

Natalie Merfort
Natalie Merfort zette haar eerste muzikale stappen in kinderkoren. Vanaf haar tiende jaar zong zij in Trier, Duitsland, in verschillende musical-producties als Anataevka, Cats, West Side Story en Porgy and Bess onder leiding van Manfred May.

Natalie Merfort is een veelzijdig zangeres. Met Ivo Stuivenberg op de piano als begeleider, maar ook als bandleader van de jazz-formatie Naima. Klassieke stukken zingt zij onder begeleiding van verschillende organisten in kerken en kathedralen. Natalie schrijft haar eigen teksten op melodieën variërend van Chick Corea tot John Coltrane. Ook componeert en arrangeert Natalie. Zij zingt met intense overgave en deelt zo haar grote liefde voor muziek met het publiek. Zie ook www.nataliemerfort.com




Dienst Openbare Bibliotheek Den Haag