Ingezonden persbericht


23 november 2005

Branche dringt aan op actieve en duidelijke rol overheid in UMTS-debat

Gezondheidsraad bevestigt opnieuw dat er geen relatie is tussen GSM/UMTS en gezondheid

Baarn, 23 november 2005 - Vandaag publiceerde de Gezondheidsraad zijn Jaarbericht 2005. MoNet - het samenwerkingsverband van de vijf mobiele

-netwerkoperators in Nederland - is verheugd over de inhoud van het Jaarbericht en hoopt van harte dat de publicatie enige rust brengt voor diegenen die zich zorgen maken over de gezondheidseffecten van apparatuur voor mobiele communicatie. Net als eerder de Wereldgezondheidsorganisatie concludeert de Gezondheidsraad opnieuw dat er géén verband is tussen radiogolven voor mobiele communicatie en de gezondheid. MoNet hoopt dat deze feitelijke analyse ertoe leidt dat de uitvoering van het nationaal antennebeleid door alle partijen voortvarend wordt voortgezet.

Met zijn Jaarbericht bevestigt de Gezondheidsraad zijn eerder gepubliceerde standpunt. De Gezondheidsraad en de Wereldgezondheidsorganisatie baseren hun conclusie op duizenden onderzoeken naar de effecten van radiogolven op de gezondheid. In zijn Jaarbericht neemt de Gezondheidsraad bovendien expliciet stelling tegen de conclusies van een aantal recente onderzoeken die suggereren dat radiogolven voor mobiele communicatie wel negatieve effecten zouden kunnen hebben op de gezondheid.

Gezien de consistente uitspraken van de wetenschappelijke autoriteiten en gegeven de grote behoefte aan feitelijke informatie in de samenleving doet MoNet een dringend beroep op alle partijen om in die behoefte te voorzien. Mensen hebben recht op betrouwbare en toegankelijke informatie. MoNet vertrouwt erop dat de gemeenten met dit Jaarbericht van de Gezondheidsraad over de juiste informatie beschikken om te kunnen voorzien in de informatiebehoefte bij de inwoners.

Sommige mensen wijten gezondheidsklachten aan apparatuur voor mobiele communicatie. MoNet is van mening dat gezondheidsklachten per definitie serieus genomen moeten worden. Om die reden verdient het pleidooi van de Gezondheidsraad voor extra onderzoek naar overgevoeligheid voor radiogolven steun, hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat er geen bewijsbaar verband is tussen de gezondheidsklachten en de apparatuur voor mobiele communicatie.

De basistechnologie voor mobiele communicatie is allesbehalve nieuw. Al sinds de negentiende eeuw transporteren we informatie door de lucht. Halverwege de vorige eeuw nam deze manier van informatie overdragen een grote vlucht met de opmars van radio en televisie. Het belangrijkste verschil met radio en televisie is dat de antennes voor mobiele communicatie vele malen zwakker zijn dan die voor radio en televisie.

Meer dan 13 miljoen Nederlanders gebruiken een GSM- of UMTS-toestel. Tien procent van de Nederlanders heeft inmiddels geen vaste aansluiting meer en vertrouwt voor zijn communicatie en bereikbaarheid op mobiele telefonie. Om aan de enorme behoefte aan mobiele communicatie te voldoen zijn antennes nodig. MoNet doet daarom een beroep op alle betrokkenen om het nationaal antennebeleid voortvarend uit te voeren.


- EINDE BERICHT-