Gemeente Brummen


Nieuwe inspraakverordening
Voorstel van B&W

De inspraakverordening die op dit moment van kracht is in de gemeente Brummen dateert uit 1991. Voor het college van B&W reden om deze te actualiseren. Immers, in de afgelopen jaren zijn er een groot aantal wijzigingen geweest in de wetgeving, die een nieuwe inspraakverordening noodzakelijk maken.

Klik hier voor:
a. de tekst van het collegevoorstel
b. de tekst van de concept-verordening met toelichting

Het hebben van een inspraakverordening is een wettelijke verplichting. Hoewel de verordening dus is aangepast aan nieuwe wetgeving zoals het dualisme, veranderingen in de Algemene wet bestuursrecht en de gemeentewet, is in de kern de verordening niet veranderd. De verordening voorziet in de manier waarop 'formele' inspraak plaatsvindt in trajecten waar dat min of meer verplicht is. De nieuwe verordening is gebaseerd op het model dat is ontwikkeld door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De verordening is bondig en goed leesbaar. Het beslaat slechts acht artikelen. Indien de gemeenteraad de verordening in haar decembervergadering vaststelt, zal de verordening met ingang van 1 januari 2006 gaan gelden.

Gelijktijdig met de actualisatie van de inspraakverordening willen B&W enkele procedures die verband houden met de Wet Ruimtelijke Ordening vereenvoudigen. Onder andere door de raad voor te stellen enkele bevoegdheden (o.a. artikel 19 lid 1 en 4 en 19a WRO) aan het college te delegeren. Voor aanvragers van bepaalde bouwplannen betekent dit een sneller besluit en lagere (leges)kosten. De tijdwinst wordt voornamelijk geboekt door de overlap van enkele procedurestappen van de Wet RO en de inspraakverordening te beperken.

Burgerparticipatie
Naast de formele inspraak waarin de inspraakverordening voorziet, bestaan er vele vormen van burgerparticipatie. Dit betekent dat er voor burgers en belanghebbenden veel mogelijkheden zijn om bij de voorbereiding van gemeentelijk beleid betrokken te worden. Hierbij kan gedacht worden aan het schrijven van brieven, bezoeken van bestuurders (al dan niet tijdens het spreekuur), het bezoeken van informatieavonden, het spreekrecht bij de vergaderingen van de raad en de forumbijeenkomsten en inbreng via wijkraden of adviesraden.

Interactief

Daarnaast pakt de gemeente verschillende projecten interactief op. In de afgelopen jaren onder andere het Verkeersveiligheidsplan, het Omgevingsplan en de Welstandsnota. Op dit moment lopen er ook diverse trajecten waarbij inwoners, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en ondernemers zeer intensief worden betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe plannen: de ontwikkeling van de ruimtelijke ontwikkelingsvisie (ROV), het nieuwe landschapsbeleidsplan en het centrumplan voor Eerbeek. Maar ook het Ouderenbeleid, de invulling van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de uitvoering van duurzaamheid bij ruimtelijke projecten wordt in Brummen op interactieve wijze vorm gegeven.