Kamerlid John Leerdam breekijzer voor allochtonen in onderwijs

Sbo

Persbericht 23 novmeber 2005

Kamerlid John Leerdam als breekijzer voor allochtonen in het onderwijs.

Op woensdagvond 23 november krijgt PvdA Tweede Kamerlid John Leerdam in Amsterdam een breekijzer overhandigd om deuren te openen voor allochtone leerkrachten. Op verzoek van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) wordt hij het gezicht van het Project Full Color, dat staat voor 'meer kleur voor de klas'. John Leerdam: 'Bij een multiculturele samenleving horen allochtone docenten. Juist zij weten allochtone ouders en leerlingen goed te bereiken. Maar de kans dat zij deze leraren tegenkomen is praktisch nihil. Allochtone leerkrachten zijn hard nodig voor de binding in de samenleving. Daarom wil ik de problematiek aankaarten en oplossen'.

Max Havelaar politiek in het onderwijs?
John Leerdam ontvangt het breekijzer op het landelijke debat 'Max Havelaar politiek in het onderwijs?' over de participatie van allochtonen in het onderwijs. Dit debat wordt georganiseerd door het SBO. Pabostudente Samira Akkouh is gevraagd het breekijzer te overhandigen. Zij ondervond hoe lastig het is om aan een stageplaats te komen. Vanwege haar hoofddoek werd haar een stage geweigerd.

Verder zijn ruim 100 landelijke en lokale politici, beleidsmakers, schoolbesturen- en directeuren, docenten en pabo-studenten aanwezig. De Amsterdamse stadsdeelwethouder Fatima Elatik en het GroenLinks Tweede Kamerlid Paul Jungbluth houden een inleiding. Na ontvangst van het breekijzer, sluit John Leerdam af met een gesproken column. Het debat wordt geleid door Rocky Tuhuteru.

Drie procent
Vijftig procent van de leerlingen in de vier grote steden is allochtoon tegenover drie procent allochtoon onderwijspersoneel. Dat is een landelijk cijfer. Dat betekent dat van de 200.000 leraren in het primair en voortgezet onderwijs er 6000 allochtoon zijn. Ook in de schoolbesturen zijn allochtonen ondervertegenwoordigd. Slechts twee procent van de bestuurders van het primair en voortgezet onderwijs is allochtoon. Dat zijn 250 schoolbestuurders. Schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en zijn daarom een belangrijke actor in het aantrekken van meer allochtoon onderwijspersoneel.

Locatie
Het debat vindt plaats op woensdagavond 23 november van 18.30 uur tot 20.30 uur in het Miranda Paviljoen, Amsteldijk 223 te Amsterdam. (zie ook www.sboinfo.nl of www.eutonos.nl).
EINDE PERSBERICHT


---

Noot voor de redactie,