Fontys


RAAK-subsidies vergroten innovatieve kracht van het mkb

Een project van Fontys Hogescholen dat gericht is op het maken van toepassingen van Vision Technologie voor het midden- en kleinbedrijf heeft een subsidie van EUR 170.000,- ontvangen van de Stichting Innovatie Alliantie (SIA). Naast het lectoraat Mechatronica zijn ook Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen, het lectoraat Bedrijfsmanagement voor het MKB en diverse regionale bedrijven betrokken bij het project.
dinsdag 22 november 2005 door Femke Huvenaars
Vision Technologie is het digitaal bewerken van visuele informatie zodat bruikbare beelden ontstaan voor interpretatie door mens of machine. Door Vision Technologie kan bijvoorbeeld het herkennen van tekst en/of codes geautomatiseerd worden of kan visuele kwaliteitscontrole door de computer worden overgenomen. Het lectoraat Mechantronica diende de aanvraag in en treedt op als projectleider. Doel van het project is om toepassingen van Vision Technologie voor het mkb te ontwerpen en te testen. Dit testen moet gaan gebeuren in een speciaal laboratorium dat ook gebruikt kan worden voor onderwijsdoeleinden. Dit laboratorium is op dit moment al in opbouw en moet bij de start van het project, in januari 2006, operationeel zijn.

RAAK-gelden
De subsidie die het project van Fontys Hogescholen ontvangt valt onder de zogenoemde RAAK-gelden die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor 2005 beschikbaar heeft gesteld aan de SIA om de regionale samenwerking tussen hogescholen en mkb te stimuleren. In totaal had de SIA vier miljoen euro beschikbaar voor zeventien regionale samenwerkingsprojecten tussen hogescholen, roc's en het mkb.
1,8 Miljoen euro daarvan was bedoeld voor initiatieven die zich richten op samenwerking tussen het mbo en het mkb en 2,2 miljoen voor projecten voor samenwerking tussen hogescholen en het mkb. Het project van Fontys, `Naar meer mkb-toepassingen van Vision Technologie', krijgt ongeveer EUR 170.000. Voorwaarde voor het krijgen van de subsidie is dat het project aansluit bij de innovatiethema's van de regio. Voor de regio Zuid-Oost Brabant betekent dit dat het aantal kennisgedreven bedrijven moeten toenemen en dat de innovatie bij bestaande bedrijven gestimuleerd moet worden. Het project van Fontys richt zich vooral op dat laatste, in de regio bevinden zich veel machinebouwers die kunnen profiteren van Vision Technologie en daarmee hun internationale concurrentiepositie kunnen verbeteren. Eerder dit jaar ontving Fontys ook al RAAK-subsidies voor de projecten `Naar meer participatie in kenniscirculatie' en `Naar mkb toepassingen van polymere elektronica'.