Greenpeace opnieuw op terrein Borssele

Stichting greenpeace nederland

http;//www.greenpeace.nl

Kernenergie is nooit veilig
Greenpeace opnieuw op terrein Borssele

Negen actievoerders van Greenpeace Nederland zijn vanmorgen opnieuw het terrein van kerncentrale Borssele binnengedrongen. Een dezer dagen bespreekt Staatssecretaris van Geel zijn 'deal' voor het openhouden van de kerncentrale tot 2033. Langer openhouden van de centrale is onverantwoord, zo laat Greenpeace zien met haar vreedzame actie. Greenpeace waarschuwt dat een kerncentrale een gemakkelijk doelwit is voor terroristische aanslagen en nooit voor 100 procent te beveiligen is. Bovendien blijft het radioactief afval 240.000 jaar levensgevaarlijk. Een aantal actievoerders is als Romein gekleed het terrein opgegaan. Als de Romeinen tweeduizend jaar geleden kernenergie hadden gehad, moesten wij nu nog steeds op hun kernafval passen. Greenpeace eist van het kabinet: sluit Borssele en investeer in veilige en schone energie uit zon, wind en biomassa.

Greenpeace is verontrust dat kernenergie weer op de politieke agenda staat. Zo heeft het CDA onlangs de deur weer opengezet voor kernenergie. 'Het is onbegrijpelijk dat in de hernieuwde discussie zo weinig aandacht is voor de gevaren van kernenergie. De gevaren zijn juist groter dan ooit. Kerncentrales en kernafval zijn een gemakkelijk doelwit voor terroristen. Juist vorige week werd bekend dat terroristen mogelijk een aanslag op de kernreactor van Australië voorbereidden', aldus Femke Bartels, campagneleider klimaat en energie. Kernenergie is bovendien een doodlopende weg. De voorraad uranium - de grondstof voor kernenergie - is binnen 50 tot 70 jaar uitgeput. En er is geen oplossing voor het kernafval dat 240.000 jaar gevaarlijk blijft.

Borssele is met 32 jaar nu al één van de oudste kerncentrales ter wereld. Oude kerncentrales zijn een onzekere factor . Veel vergelijkbare kerncentrales zijn inmiddels gesloten. Kerncentrales van hetzelfde type als Borssele hebben geregeld problemen met scheurtjes en corrosie bij de reactorkern. Bovendien maakt de actie van vandaag opnieuw duidelijk dat de beveiliging van Borssele niet waterdicht is. Kwaadwillenden kunnen op het terrein van de kerncentrale veel schade aanrichten. De gevolgen van een aanslag of ongeluk zijn desastreus. Er kan meer radioactief materiaal vrijkomen dan bij de kernramp in Tjernobyl. Een gebied groter dan Nederland en België samen moet dan worden ontruimd. . Het aantal doden als gevolg van kanker kan oplopen tot meer dan 1 miljoen. Greenpeace wil dat alle kerncentrales zo snel mogelijk worden gesloten.

Goede oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan zijn ruimschoots voor handen. De energiebedrijven Eneco, Essent en Nuon willen investeren in schone energie uit zon, wind en biomassa maar worden tegengewerkt door het zwalkende beleid van dit kabinet. Subsidie op nieuwe investeringen is stopgezet, terwijl die juist nu nodig zijn om een doorbraak te realiseren.
Femke Bartels van Greenpeace: 'De enige veilige oplossing voor klimaatverandering is écht duurzame energie uit zon, wind en biomassa en energiebesparing. Dan kan de klimaatverandering serieus worden tegengegaan en hebben we vervuilende kolencentrales en gevaarlijke kerncentrales niet meer nodig.'