Persbericht Wereld Natuur Fonds
23 november 2005
Pindakaas zonder regenwoud binnen handbereik
In Singapore is vandaag een cruciale eerste stap gezet op weg naar een markt waarin consumenten kunnen kiezen voor producten met gegarandeerd duurzame palmolie. Palmolie wordt in heel veel producten verwerkt, producten die vrijwel iedereen dagelijks gebruikt zoals snoep, chocolade, boter, sauzen, shampoo, cosmetica en brandstof. Op dit moment worden op grote schaal nog tropische bossen gekapt om palmolieplantages aan te leggen. Vandaag hebben de leden van de 'Ronde Tafel over Duurzame Palmolie' (RSPO), waaronder palmolieproducenten, Unilever en het Wereld Natuur Fonds, formeel de criteria aangenomen waar productie van palmolie aan moet voldoen om er zeker van te zijn dat palmolie niet ten koste gaat van mens en natuur. Volgens het Wereld Natuur Fonds is het nu wel zaak de afspraken op papier snel in de praktijk te brengen.
Grootschalige vernietiging
Oliepalmen gedijen optimaal in een vochtig, tropisch klimaat. Rond de evenaar schieten de palmolieplantages dan ook als paddestoelen uit de grond, momenteel nog vaak ten koste van tropische bossen die op grote schaal worden gekapt. Er wordt palmolie geproduceerd in zowel Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Maleisië en Indonesië zijn op dit moment 's werelds belangrijkste producenten van palmolie. Zo telt het eiland Borneo op dit moment al zo'n 2,5 miljoen ha. palmolieplantages, en dit areaal is nog altijd groeiende. De bossen van Borneo zijn het leefgebied van de orang-oetan, Sumatraanse neushoorn, Aziatische olifant en talloze andere planten en dieren, en zijn bovendien van levensbelang voor de mensen in de regio. De noodzaak om een eind te maken aan deze vernietiging is dus levensgroot.
Ronde Tafel boekt grote vooruitgang
Een jaar lang hebben alle partijen betrokken bij de Ronde Tafel over Duurzame Palmolie, waaronder palmolieproducenten en -verwerkers en maatschappelijke organisaties uit zowel palmolie producerende als afnemende landen, gewerkt aan het opstellen van de lijst 'duurzame palmolie criteria'. Deze criteria gaan over zowel ecologische als sociale aspecten. Een van de belangrijkste criteria is dat voor de aanleg van palmolieplantages geen tropische bossen gekapt mogen worden, andere criteria gaan bijvoorbeeld over pesticide-gebruik en het bieden van goede arbeidsomstandigheden. "Het is buitengewoon inspirerend om bedrijven en maatschappelijke organisaties zo intensief te zien toewerken naar een gemeenschappelijk doel: verduurzaming van de palmoliesector", aldus Niek van Heijst, directeur van het Wereld Natuur Fonds. "Duurzame palmolieproductie ís mogelijk, er zijn alleen al op Borneo letterlijk miljoenen hectares gedegradeerde en kale gebieden beschikbaar voor palmolieplantages." Dat er nog steeds tropische bossen moeten wijken voor palmolie komt omdat kap van het bos de aanleg van een plantage helpt financieren.
Van papier naar praktijk, de tijd dringt!
Het Wereld Natuur Fonds benadrukt dat er geen tijd is om lang stil te staan bij het resultaat wat nu is geboekt. Alleen al in de afgelopen drie jaar ging bijvoorbeeld een bosgebied ongeveer zo groot als Nederland verloren op Borneo, waar het merendeel van 's werelds palmolie vandaan komt. Belangrijker nog dan de formele aanname van criteria op papier, is dat ze zo snel mogelijk in praktijk worden gebracht.
Nederland is, na China en India, de grootste importeur van palmolie in de wereld, mede door onze rol als doorvoerhaven naar andere Europese landen. Niek van Heijst: "Als groot-afnemer dragen we met elkaar een enorme verantwoordelijkheid om zo snel mogelijk uitsluitend nog duurzame palmolie te importeren. De palmolieproducerende landen zullen en kunnen alleen de slag naar verduurzaming maken als zij zich daarin gesteund weten door hun afnemers verderop in de keten. Alleen zo kunnen we met elkaar realiseren dat we binnen afzienbare tijd de eerste producten met gegarandeerd duurzame palmolie op de markt zien verschijnen."
////////////////////
Wereld Natuur Fonds Nederland
Wereld Natuur Fonds Nederland