Erasmus Universiteit Rotterdam

Langetermijneffecten behandeling prostaatkanker voor het eerst in kaart

Eenderde van de mannen die ter behandeling van prostaatkanker in een vroeg stadium een operatie hebben ondergaan, heeft na vijf jaar plasklachten (31 procent). Erectieproblemen treedt bij 88 procent op. Van mannen die zijn bestraald heeft 64 procent vijf jaar erna erectieproblemen, aldus Ida Korfage. in haar proefschrift Gelokaliseerde prostaatkanker en kwaliteit van leven. Desondanks rapporteren deze patiënten een goede algemene kwaliteit van leven. Op 23 november 2005 vindt de promotie plaats aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Prostaatkanker is de meest voorkomende soort kanker onder mannen in Westerse landen. Als prostaatkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, volgt behandeling door operatie of bestraling. Uit andere studies blijkt dat de vijfjaars overleving dan ruim negentig procent is. De behandeling kan wel neveneffecten veroorzaken, zoals erectieproblemen, plasklachten en darmklachten. Korfage, werkzaam bij de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC, bracht met haar onderzoek voor het eerst in Nederland in kaart wat de lange termijn gevolgen zijn van behandeling van prostaatkanker op het functioneren en de algemene kwaliteit van leven. Zij voerde haar onderzoek uit bij driehonderd mannen van middelbare of oudere leeftijd met prostaatkanker uit vier Rotterdamse ziekenhuizen. De studie toonde aan dat verreweg de meeste plas-, darm- en erectieproblemen die één jaar na de behandeling nog niet zijn genezen, blijvend zullen zijn. Veel patiënten bleken de neveneffecten te accepteren als een onvermijdelijk gevolg van de behandeling van een levensbedreigende ziekte; zij namen de neveneffecten 'op de koop toe'. Verder bleken mannen seksuele problemen op oudere leeftijd min of meer gewoon te vinden.

Prostaatkanker kan vroeg worden opgespoord met de 'prostaat-specifiek antigeen' (PSA)-test. Nadeel van deze test is dat ook prostaatkanker wordt gevonden bij mannen die daar anders niet aan zouden zijn overleden. Ook staat nog niet vast of de prognose verbetert door screening en vroegtijdige behandeling. Korfage vond dat het horen van de diagnose prostaatkanker een grote invloed heeft op de gezondheidsbeleving van mannen. Een effect dat volgens haar niet mag worden onderschat. Daarom, maar vooral gezien de neveneffecten van behandeling, moet volgens Korfage aan mannen die de PSA-test overwegen op zijn minst onbevooroordeelde informatie beschikbaar worden gesteld over mogelijke gevolgen van vroege opsporing en behandeling. De studie van Korfage is gefinancierd door KWF Kankerbestrijding.

Promotor: Prof.dr. J.D.F. Habbema, Medische besliskunde

Promotie 23 november, 11.45 uur;
Plaats: Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 5; Info: afdeling Communicatie, tel. (010) 463 5285; e-mail: press@erasmusmc.nl

gewijzigd op 22 nov 2005 11:31