'Nieuwe nationale sleutelprojecten hard nodig'

Riek Bakker adviseert over gebiedsontwikkeling

DEN HAAG, 20051122 -- Minister Dekker moet nieuwe sleutelprojecten benoemen op plekken van nationaal belang, waar de rijksoverheid in de ontwikkeling participeert. Verder moet het kabinet alles op alles zetten om de verlammende Brusselse mededingingsregels te versoepelen. Anders haken marktpartijen in de ontwerpfase af. Die aanbevelingen zal Riek Bakker, voorzitter van de Adviescommissie Gebiedsontwikkeling, morgen doen als ze haar bevindingen met de provinciale proefprojecten presenteert. In een exclusief interview met ROM, maandblad voor ruimtelijke ontwikkeling, vertelt de stedenbouwkundige over haar ervaringen met de gebiedsontwikkeling in het land.



Bakker signaleert dat de vaart er in diverse regio's goed in zit. Provincies pakken hun verantwoordelijkheid in de meeste gevallen met verve op en logenstraffen daarmee de scepsis over hun capaciteiten, zoals die onder meer te horen was in het Haagse toen minister Dekker de nieuwe sturingsfilosofie in het ruimtelijk beleid bekendmaakte. Zo wordt in Noord-Limburg naar verwachting in begin van het nieuwe jaar de samenwerkingsovereenkomst getekend voor Greenport Venlo. Met een gedreven gedeputeerde Ger Driessen, gemeentebesturen die de uitdagingen zien en de kansen willen pakken en een uiterst actief bedrijfsleven komen er ontwikkelingen in gang, die de Nederlandse tuinbouw internationaal kunnen versterken.
Hetzelfde geldt voor de Groningse projecten Meerstad en Blauwe Stad. 'Die Groningers hebben een traditie van doortastende bestuurders, die hoeven wij niets meer te vertellen', weet Riek Bakker. Ook projecten als Zuidlanden bij Leeuwarden en Wieringerrandmeer komen na aanvankelijk grote problemen op stoom.


De adviescommissie is onder de indruk van de verrassende oplossingen die onder meer bij Hart op de Heuvelrug, de IJsseldelta en de Kust West-Zeeuwsch-Vlaanderen zijn bedacht. Bakker noemt de stimulerende rol van de natuurorganisaties een eye-opener. In de praktijk blijken die heel goed mee te kunnen denken en te willen werken, mits ze er vroegtijdig bij worden gehaald en serieus worden genomen. Datzelfde geldt voor de marktpartijen en het bedrijfsleven. Gebiedsontwikkeling vraagt om een in beton gegoten samenwerking tussen publiek en privaat, waarbij de overheidspartijen mede de risico's dragen. Dat vraagt om een ondernemende overheid. De grondbanken, die bijvoorbeeld in Groningen en Limburg worden opgericht, zijn daar mooie voorbeelden van.


Met name de Haagse politici en de vakwereld moeten de gebiedsontwikkeling nog ten volle omarmen, stelt Riek Bakker. Zij zegt teleurgesteld te zijn in de opstelling van de Kamercommissie en vraag zich af of de Kamerleden wel weten wat er in het land speelt. Planologen, stedenbouwers en architecten moeten het brede palet van spelers willen bedienen en niet alleen hun broodheren. Projectmanagers moeten het vermogen hebben om te zien waar de participanten zitten die het proces kunnen ondersteunen. Ze zijn heel waardevol, kunnen kennis en kunde leveren, zorgen voor verbreding van het draagvlak en besluitkracht.