Groen!

Brussel, 22 november 2005

Generatiepact: regering slaagt er enkel in generaties tegen elkaar op te zetten

Ook in een tweede zit kan het Generatiepact niet overtuigen, ondanks de verfijningen die geen nieuwe onderhandelingen mochten heten. Deze regering slaagt er niet in een hoopvol toekomstcontract af te sluiten met de sociale partners, integendeel. Ze is er wel in geslaagd generaties tegen mekaar op te zetten," aldus Groen!-voorzitter Vera Dua. Groen! roept de regering op eindelijk te willen inzien dat haar aanpak te eenzijdig en te beperkt is. "Groen! blijft pleiten voor een echt sociaal toekomstcontract waarbij meer mensen kansen krijgen om hun loopbaan beter te spreiden over de hele levensloop. We willen voor iedereen een loopbaan, geen sloopbaan. Deze regering polariseert maar ze biedt geen enkel toekomstperspectief voor alle generaties."

Veel werknemers verwerpen niet alleen het Generatiepact om wat er in staat, maar ook om wat er niet in staat, stelt Groen!-voorzitter Vera Dua. "Dit Generatiepact bevat nog steeds géén visie over de hele loopbaan van mensen. Daarom biedt het geen wervend perspectief, noch voor werklozen, noch voor mensen die zuchten onder de werkdruk en de combinatie arbeid/gezin. Velen kunnen niet langer blijven werken, anderen mogen niet langer blijven werken, wanneer de ondernemingen alle mogelijke manieren hanteren om oudere werknemers te laten afvloeien. De te eenzijdige nadruk op langer werken is ongeloofwaardig bij vele werknemers die dagelijks moeten worstelen om met de huidige werkdruk mee te draaien."

Wanneer de regering nu het generatiepact éénzijdig doordrukt via de programmawet, dan ondergraaft ze niet alleen haar eigen draagvlak, maar ook de sociale vrede, stelt Groen!

Groen! roept de regering dan ook op eindelijk te willen inzien dat haar aanpak eenzijdig en te beperkt is. Groen! blijft pleiten voor een echt sociaal toekomstcontract, waarbij méér mensen méér kansen krijgen om hun loopbaan beter te spreiden over de hele levensloop, aldus Vera Dua. Tegelijk moet het financiële draagvlak van de sociale zekerheid verder worden verbreed: de huidige aanzetten tot alternatieve financiering zijn veel te beperkt.

Deze regering heeft ondertussen het vertrouwen van teveel mensen verloren om de sociale zekerheid klaar te maken voor de 21ste eeuw en om een duurzaam sociaal antwoord te bieden op vergrijzing en globalisering in een duurzame economie. Groen! stelt dat een echt pact tussen generaties oog moet hebben voor vier prioritaire zaken:
1. de creatie van ontspannen loopbanen om meer mensen aan het werk te krijgen. Kortom: een echt loopbaanbeleid en geen louter eindeloopbaandebat. Alle generaties hebben nood aan een loopbaan, geen sloopbaan. De verdere afbouw van het tijdskrediet dient meteen gestopt te worden.

2. de tijdbom van de jeugdwerkloosheid ontmijnen. Kortom: prioritair jobs creëren voor allochtonen en jongeren.
3. de financiering van de sociale zekerheid echt versterken. Kortom: durven kiezen voor een duurzame financiering van de sociale zekerheid waarbij ook inkomens uit vermogen een bijdrage leveren. En:

4. investeren in een innovatieve en duurzame economie. Kortom, nu radicaal investeren in die sectoren die cruciaal zijn voor de toekomst en die perspectief bieden op bijkomende banen; met name de zorg en de diensteneconomie, energiebesparing, duurzame mobiliteit en nieuwe technologieën.