Ingezonden persbericht


LIJST PIM FORTUYN
TWEEDE-KAMERFRACTIE

PERSBERICHT

Den Haag, 22 november 2005

LPF overweegt afkeuring begroting Buitenlandse Zaken

De Lijst Pim Fortuyn overweegt de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het jaar 2006 af te keuren. Reden voor deze opmerkelijke stap is dat Nederland waarschijnlijk ook het komende jaar de grootste nettobetaler aan de EU zal blijven, terwijl wij slechts het op zes na rijkste land binnen de Unie zijn. Daarnaast heeft de Europese Rekenkamer nu al voor de elfde (!) keer de 100 miljard euro omvattende begroting van de EU afgekeurd. Tenslotte werd Nederland door de G8 min of meer gedwongen om ruim 600 miljoen euro schuld kwijt te schelden aan het olierijke, maar door en door corrupte Nigeria.

Woordvoerder buitenlandbeleid Mat Herben: "Het wordt tijd dat ons land weer grip op de eigen knip krijgt. We geven elk jaar miljarden uit aan ons buitenlandbeleid, maar ik vraag me in alle ernst af of we wel waar voor ons geld krijgen. Zo komt een groot deel van onze nettobijdrage aan de EU terecht bij de Franse boeren of bij de Ieren, die inmiddels zelfs welvarender zijn geworden dan Nederland."

"Bij ontwikkelingssamenwerking zie we dat er steeds meer geld wordt gestopt in Afrika, ruim twee miljard euro jaarlijks, terwijl nota bene de Afrikaanse Unie zelf waarschuwt dat in Afrika elk jaar 150 miljard dollar verloren gaat aan corruptie, aldus Herben." Herben stelt voorts dat de betrokken ministers in internationaal verband te machteloos zijn geworden, omdat Nederland te veel aan soevereiniteit heeft ingeleverd."

De Tweede Kamer vergadert woensdag en donderdag over de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.