Ingezonden persbericht


Nederland en België lopen achter in Europa in het aanpakken school drop out probleem

Utrecht, 22 november 2005 - Nederland en België lopen achter in Europa in het aanpakken van het school drop out probleem. Dit zei Steve Mariotti, de oprichter van NFTE (Network for Training Entrepreneurship), vandaag tijdens een bijeenkomst over het thema school drop outs: heeft Nederland een te reactief beleid? In Europese landen als UK en Ierland wordt het trainen van jongeren vanaf 12-jarige leeftijd in ondernemerschap al tijdens de schoolperiode gestart, terwijl de Nederlandse overheid van plan is school drop outs verantwoording te laten afleggen.

Deze centrale aanpak van drop outs door de Engelse en Ierse overheid staat lijnrecht tegenover de aanpak van de Nederlandse overheid. De Nederlandse overheid wil in dit kader bijvoorbeeld de jaarlijks 64.000 drop outs verantwoording laten afleggen wat zij doen als ze zijn uitgevallen en overweegt ouders van drop outs te korten op kinderbijslag.

Deze aanpak kost de overheid naar schatting ruim 1 miljard euro per jaar. Een bedrag wat overeenkomt met wat het in Amerika kost. Er zijn echter andere aanpakken mogelijk naast deze reactieve aanpak. Een aanpak die wereldwijd werkt, is die van NFTE.

NFTE - oorspronkelijk opgericht in de Bronx in New York - traint met behulp van het bedrijfsleven en overheid jeugdwerkelozen en school drop outs om terug te gaan naar school, zelf werk te kunnen vinden of te starten als ondernemer. Wereldwijd zijn er meer dan 120.000 jongeren getraind. En alleen al in Nederland pakt na de training 60% van de jongeren de opleiding weer op, 36% gaat de arbeidsmarkt (weer) op en ongeveer 4% start een eigen zaak.

Vandaag is tevens een officiële start gegeven aan de uitvoering van de Baanbrekerprijs 2005 (zie