Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 345

datum: 22 november 2005

Beperkte ontwikkelingen voor Birkhoven Bokkeduinen

Het gebied Birkhoven Bokkeduinen behoudt zijn huidige karakter. B&W geven in het voorontwerp bestemmingsplan richting aan de wens van de raad om beperkte veranderingen toe te laten. Het college vraagt de raad echter ruimte te geven aan een aantal initiatieven die nu buiten het conserverende plan vallen. Het voorlopige bestemmingsplan wordt op 6 december gepeild in de Ronde. Als de raad instemt met het conserverende voorontwerp, kan de inspraak in december beginnen; mochten aanpassingen nodig zijn dan start de inspraak begin 2006.

B&W kiezen voor een extra peiling bij de raad, omdat zij de opdracht tot een conserverend plan in een aantal gevallen ruimer zouden willen opvatten. Alle verzoeken uit de consultatieronde zijn in principe afgewezen, tenzij de raad voor een aantal gevallen alsnog meer ruimte geeft. Het gaat daarbij om initiatieven die weliswaar buiten het conserverende kader vallen, maar een toekomstige westtangent niet belemmeren en voldoen aan de eisen van een goede ordening (stedenbouw, milieu, landschap). De verzoeken betreffen nieuwbouw verpleeghuis Birkhoven, uitbreiding Huize De Eik aan de Barchman Wuytierslaan, nieuwbouw voor Scouting Mondriaan in het bos Bokkeduinen, bouw woning Barchman Wuytierslaan 69 en (verdere) uitbreiding van het clubgebouw van AV Triatlon.

Eerdere besluiten

De raad besloot op 5 april 2005 om geen tracéreservering voor een eventuele westtangent in het bestemmingsplan op te nemen, maar de huidige situatie te bevriezen (conserveren) om ongewenste ontwikkelingen voor een eventuele toekomstige westtangent te voorkomen. Het amendement maakte uitzondering voor ontwikkelingen, waarvoor de raad al eerder uitspraken had gedaan. Het gaat daarbij om de navolgende besluiten:
- uitbreiding dierenpark Amersfoort inclusief parkeeraccommodatie Middelhoefseweg (raadsbesluit 24 juni 2003)
- bouw recreatiewoningen Midland Parc - art 19, lid 1 WRO (raadsbesluit 23 april 2003)
- afwikkeling Birkhoven-Noord (raadsbesluit 23 april 2003)
- bouw centrumvoorziening Midland Parc - art 19, lid 1 WRO (raadsbesluit 29 juni 2004)
- uitbreiding accommodatie AV Triatlon -art 19, lid 1 WRO (raadsbesluit 1 februari 2005)
- zonering/streefbeelden groen- en bosgebieden Birkhoven en Bokkeduinen (Beheerplan Birkhoven-Bokkeduinen, raadsbesluit 28 augustus 2001)
- ecologische zone Middelhoefseweg (Groenblauwe structuur raadsbesluit 30 maart 2004)
- bouw uitzichttoren op de uitzichtheuvel in bos Birkhoven (Beheerplan Birkhoven-Bokkeduinen, raadsbesluit 28 augustus 2001)
- aanleg 4e hockeyveld Birkhoven-Noord (raadsbesluit 29 juni 2004)

Communicatie

B&W vragen de raad zich uit te spreken over het ingediende plan in de Ronde van 6 december 2005. Als de raad ruimte geeft aan de extra verzoeken, zal het bestemmingsplan worden aangepast; de inspraak over het plan start dan begin 2006. Mocht de raad instemmen met het voorliggende plan dan kan de inspraak in december 2005 beginnen.

Informatie: Nandus van der Sluijs, communicatieadviseur SOB gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 5011 of e-mail n.vandersluijs@amersfoort.nl


---- --