Ingezonden persbericht


de nederlands arabische kring - amsterdam

presenteert de lezing

CHRISTELIJKE MINDERHEDEN IN IRAK

DOOR PROF. DR. H. TEULE

dinsdag 22 november 2005
20.00 - 22.00 uur
Jongerencentrum Argan, Overtoom 141, Amsterdam

Er gaat geen dag voorbij of er is wel een bomaanslag in Irak. De mediafocus ligt dan vooral op de positie van de verschillende islamitische stromingen. Vorig jaar echter werden ook veel kerken en christelijke instellingen in Irak het doelwit van aanslagen.

Deze gebeurtenissen hebben de bestaande emigratiestroom flink aangewakkerd en de christelijke aanwezigheid in Irak enorm verzwakt. Het eerste deel van de lezing gaat in op de geestelijke en culturele rijkdom van het Iraakse christendom en beoogt inzicht te verschaffen in de verschei­denheid ervan. Daarna wordt een analyse geboden van de huidige positie van de christenen in de Iraakse staat, hun visies op de nieuwe grondwet en de betrekkingen met de islamitische meerderheid. Tevens wordt ingegaan op de situatie in de gebieden bewoond door Koerden. Tot slot wordt, in het licht van de enorme exodus van christenen, gekeken naar de toekomst van het christendom in de Arabische wereld.

Herman Teule (1948) is directeur van het Instituut voor oosters Christendom van de Radboud Universiteit Nijmegen en hoogleraar aan de theologische en godsdienstweten­schappe­lijke faculteit aldaar. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en actualiteit van de christelijke gemeenschappen in de Arabische wereld. Zijn publicaties betreffen vooral de godsdienstige en culturele interactie tussen christenen en moslims.

Entree: EUR 2.50, NAK-leden gratis
Meer info: SHARIDA MOHAMEDJOESOEF: 06-48184228
nak.amsterdam@gmail.com