Stadsdeel Zeeburg

Incidentele subsidie voor zelforganisaties in Zeeburg

De stadsdeelraad reserveert jaarlijks een budget voor incidentele activiteiten van allochtone zelforganisaties. In de raadsvergadering van 22 november 2005 besluit de stadsdeelraad van Zeeburg hoeveel er voor 2006 gereserveerd wordt.

Onder voorbehoud dat de raad akkoord gaat met een nieuw budget worden allochtone zelforganisaties uitgenodigd een subsidieaanvraag in te dienen voor 7 november 2005. De aanvraag moet gericht te zijn aan het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Zeeburg, Postbus 380, 1000 AJ Amsterdam

De subsidieaanvraag moet bevatten:

* Een zo gedetailleerd mogelijke beschrijving van de te verrichten activiteiten waarvoor subsidie wordt aangevraagd, met vermelding van de doelstellingen en het belang voor het stadsdeel.
* Een begroting voor het jaar waarvoor subsidie wordt aangevraagd, bestaande uit een overzicht van de geraamde kosten en uitgaven.
* Een opgave van bij andere overheden en of organisaties ingediende aanvragen voor subsidie voor dezelfde activiteiten, onder vermelding van de stand van zaken met betrekking tot de beoordeling van die aanvragen

* De balans van het voorafgaande jaar met toelichting.

Hieronder vindt u de criteria uit de nota 'structureel overleg migrantenorganisaties, aanpassing beleidsregels en verhoging subsidiebudget allochtone organisaties' september 1999 waar de subsidieaanvraag op zal worden getoetst.

Uitgangspunten bij het bepalen van het doel van de subsidie:
* Het bevorderen van de bekendheid met dienstverlening van overheids-, welzijns- en zorgorganisaties;

* Het bevorderen van vrijwilligerswerk ter ondersteuning van wijkorganisaties met het oog op het algemeen belang;
* Het bevorderen van samenwerking tussen zelforganisaties en algemene organisaties in de wijk.

Beleidsregels voor het aanvragen van de subsidie allochtone organisaties:

* Het ontbreken van een afdoende verantwoording van een eerder toegekende subsidie is reden om een aanvraag (geheel of gedeeltelijk) af te wijzen.

* De kosten voor catering komen niet in aanmerking voor subsidie. Deze zijn voor rekening van de deelnemers (eigen bijdrage).
* Salariskosten voor professionele krachten van algemene instellingen komen niet in aanmerking voor subsidie. Deze zijn voor rekening van de instellingen.

* De bijdrage per voorlichtingsbijeenkomst is maximaal 200 euro.
* Huurkosten (mits redelijk) kunnen voor subsidie in aanmerking komen wanneer aangetoond is dat de bijeenkomst niet gedurende de reguliere openingstijden van de accommodaties van de algemene instellingen gehouden kan worden.

* Er moeten minstens 12 deelnemers zijn per bijeenkomst.
* Organisaties moeten duidelijk kunnen maken waar het aanbod uit bestaat, met welk doel en in welke mate sprake is van aanvullend aanbod.

* Kosten voor taallessen komen alleen in aanmerking voor zover het een aanvullend aanbod betreft. Het gaat om taal- en conversatielessen voor mensen die de aansluiting met de reguliere trajecten nog niet hebben kunnen maken.

* De bijdrage voor voorlichtingsbijeenkomsten wordt alleen verstrekt wanneer deze gericht is op het toegankelijk maken van de algemene instellingen en op potentiële gedragsconflicten in het maatschappelijk verkeer. Hieronder valt ook de voorlichting ten behoeve van opvoedingsondersteuning en ouderparticipatie in het onderwijs.

* Kadertraining en vrijwilligerstraining moet aansluiting hebben op de daadwerkelijke inzet van de deelnemers en versterking van de organisatiestructuur. Deze trainingen moeten professioneel begeleid worden door algemene organisaties.
* Van het totale budget wordt 10.000 euro gereserveerd voor organisaties die in samenwerking met andere organisaties (een deel van) hun activiteiten aanbieden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Merel Werner, tel. (020) 608 0372, e-mail m.werner@zeeburg.amsterdam.nl.

Op 28 juni 2005 heeft de stadsdeelraad de nieuwe subsidieverordening vastgesteld. Deze is hier te downloaden of af te halen bij de publieksbalie bij het stadsdeel.