Gemeente Haarlem
Retouradres Postbus 511, 2003 PB Haarlem
Aan de wijkraden
Datum
Ons kenmerk
Contactpersoon
E-mail
Bijlage
Onderwerp
8 november 2005
Griffie/2005/13
M.A. Blaauboer, 023-5113051
mblaauboer@haarlem.nl
notitie "Participatie bij beleidsvoorbereiding en planvorming"
Uitnodiging conferentie bewonersondersteuning
Griffie
De raad en het college van B&W nodigen u hierbij uit voor het bijwonen van de conferentie Bewonersondersteuning op dinsdag 22 november a.s..
Vanaf 19.00 uur bent u van harte welkom in hotel Lion d'Or, Kruisweg 34 (let op: gewijzigde lokatie t.o.v. eerdere vooraankondiging). In de hal van het hotel staat aangegeven in welke zaal u wordt verwacht. De bijeenkomst begint om 19.30 uur.
De conferentie gaat over hoe wij, college, de raad en wijkraden, beter kunnen samenwerken in het begin van het beleidsvormingsproces.
In bijgevoegde notitie: "Participatie bij beleidsvoorbereiding en planvorming" is dit ter verduidelijking verder uitgewerkt. Wij denken dat dit een goede manier is om de discussie concreet te maken.
De conferentie zal worden geleid door de (externe) voorzitter mevrouw
L. Overmaat. Zij zal er voor zorgen dat u uw mening naar voren kunt brengen.
In de vooraankondiging van 4 oktober 2005 is aangeven dat er per wijkraad twee leden welkom zijn. We verzoeken u vriendelijk om vóór woensdag 16 november a.s. het ingevulde aanmeldingsformulier te retourneren in bijgevoegde envelop.
Wij hopen op een grote opkomst en dat deze bijeenkomst bij mag dragen aan een goede samenwerking in de toekomst.
Met vriendelijke groet,
namens de raad en het college van B&W,
Mimi Rietdijk,
wethouder
---- --
Participatie bij beleidsvoorbereiding en planvorming
Notitie voor de Raadsconferentie van 22 november 2005 in hotel Lion d'Or, Kruisweg 34.
Inleiding
Het stadsbestuur van Haarlem vindt het belangrijk inwoners, bedrijven en andere organisaties te betrekken bij het maken van beleid. Haarlemmers en hun organisaties worden met het oog daarop in de gelegenheid gesteld vroegtijdig mee te denken over hoe het nieuwe beleid eruit moet komen te zien. Dit gebeurt op diverse manieren, onder de noemer participatie.
Conferentie
Raad en college willen in een conferentie met wijkraden het gesprek aangaan over de vraag hoe participatie bij de voorbereiding van beleid beter kan. Waarom alleen met wijkraden? Hoewel duidelijk is dat er buiten de wijkraden ook vele andere participanten zijn, is echter niet mogelijk iedereen die deelneemt aan participatie uit te nodigen. Dat wordt domweg een te grote groep om nog een goede discussie te kunnen voeren. Daarom, èn omdat wijkraden zich met een groot scala aan onderwerpen bezighouden, is ervoor gekozen voor deze conferentie alleen de wijkraden uit te nodigen.
Onderwerp
Onderwerp van de conferentie is de vraag hoe stad en stadsbestuur beter kunnen samenwerken in het begin van het beleidsvormingsproces. Concreet hebben we het dan over participatie bij beleidsvoorbereiding en planvorming. Hierbij gaat het erom inwoners en bedrijven in een vroeg stadium mee te laten denken over de vraag hoe het nieuw te vormen beleid eruit moet zien. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het vaststellen van wat precies het probleem is, in welke richting een oplossing moet worden gezocht of over de gevolgen van een bepaalde oplossing.
Door het toepassen van participatie kan het stadsbestuur samen met partners uit de stad denken over mogelijke ontwikkelingen en oplossingen, vóórdat hierover besluiten worden genomen. Ervaring en kennis van organisaties, groepen of personen uit de stad zijn daarbij heel belangrijk.
De conferentie gaat dus niet over inspraak. Die vindt pas plaats op het moment dat participatie heeft plaatsgevonden en er al een uitgewerkt beleidsvoornemen ligt. De conferentie gaat ook niet over "participatie bij de uitvoering van beleid" en zaken als bezwaar en beroep.
Kaders
Algemene kaders
Er bestaat een aantal algemene kaders waarbinnen participatie zich afspeelt. Die kaders op zich staan tijdens de conferentie niet ter discussie omdat ze al zijn vastgesteld door de gemeenteraad, maar ze zijn uiteraard wel van belang. Ze vormen immers de grenzen waarbinnen participatie concreet kan worden ingevuld.
Deze algemene kaders staan in de nota 'Participatie en Inspraak; een herijking van het beleid' uit december 2002 (binnen te halen via http://www.haarlem.nl/smartsite14145.htm). Denk hierbij aan zaken als: het onderwerp moet zich lenen voor participatie, participatie procedureel vastleggen in participatieplan, betrokkenheid raad bij participatie.
De nota 'Participatie en Inspraak; een herijking van beleid' beschrijft ook hoe basisprocessen van participatie en inspraak horen te verlopen en wat daarin de rollen en taken zijn van de partijen die erbij betrokken zijn zoals raad, raadscommissie, college, projectleiders, participanten en externe betrokkenen zoals bijv. projectontwikkelaars.
Andere kaders die voor de conferentie van belang zijn, staan in het raadsstuk 'Kaders nieuwe werkwijze bewonersondersteuning' (zie http://www.haarlem.nl/smartsite14145.htm) op bladzijde 4 (definiëring en financiering werkterreinen, wanneer welke soort ondersteuning, maken participatieplan).
Kortgezegd gaat het in deze nota/dit raadsstuk over de manier waarop ondersteuning wordt geboden aan bewoners en participanten. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt in drie categorieën:
1. Algemene ondersteuning van wijkraden;
2. Ondersteuning in sociale processen;
3. Ondersteuning bij fysieke of fysiek-sociale ontwikkelingen/projecten.
De raadsconferentie gaat in het bijzonder over de vraag hoe participatie bij beleidsvorming binnen deze kaders op een goede manier kan worden uitgevoerd.
Kaders per project
Per project wordt geld gereserveerd om participatie te organiseren en wordt - in samenspraak met mogelijke participanten - bezien wat voor soort ondersteuning de participanten willen of nodig hebben, en door wie die het beste kan worden geleverd. Onderdeel van elk projectplan hoort te zijn een communicatieplan, waarin een planning voor participatie is opgenomen. Hierin staan ondermeer de doelstelling en vorm van de participatie, de inhoudelijke marges waarbinnen ruimte is voor participatie, de beoogde participanten, tijdsplanning en beoogd (type) eindresultaat. Dit plan wordt vaak door het college vastgesteld als het onderwerp een collegebevoegdheid betreft. Als het gaat over onderwerpen waarover de raad beslist, zoals bij beleidsvorming geregeld het geval is, zal de raad zelf van tevoren het participatieplan vaststellen in de vorm van een opdracht aan het college.
---- --