Ingezonden persbericht


Amsterdam, 23 september 2005

Verenigde Staten wijzigen toegangsregels

Vanaf 22 november zorgt Lufthansa met elektronische registratie voor soepele toegangsprocedure

Met ingang van 4 oktober wijzigen de Verenigde Staten de toegangsregels. Luchtvaartmaatschappijen zijn dan verplicht al bij vertrek de eerste verblijfplaats van passagiers in de Verenigde Staten door te geven aan de Amerikaanse autoriteiten. Op dit moment zijn de partijen in overleg over hoe deze regels het beste geïmplementeerd kunnen worden.

Lufthansa gaat als klantgerichte luchtvaartmaatschappij bekijken hoe haar passagiers op de snelste en makkelijkste manier toegang krijgen tot de Verenigde Staten, rekeninghoudend met de nieuwe regels. Om passagiers een simpele toegangsprocedure te kunnen garanderen, zal Lufthansa de benodigde informatie direct verzamelen tijdens het inchecken. Met ingang van 22 november start Lufthansa met de elektronische registratie die het mogelijk maakt de gegevens direct in te voeren in het systeem van de aankomstluchthaven, ook van passagiers die op doorreis zijn. Het doel op langere termijn is dat de vereiste gegevens al bij de boeking worden geregistreerd via de website van Lufthansa, het callcenter of de Lufthansa ticketbalies op de luchthavens.

De nieuwe vereiste gegevens in deze uitgebreide dataverzameling (APIS Final Rule) zijn: het eerste verblijfadres in de Verenigde Staten; het land van de officiële woonplaats van de passagier; de luchthaven van vertrek en van uiteindelijke bestemming; informatie of de passagier op doorreis is; het reserveringsnummer en het type reisdocument. Uitzondering op de registratieregel zijn: inwoners van de Verenigde Staten, passagiers met Green Cards, degenen die via de Verenigde Staten op doorreis zijn naar een derde bestemming, en daarnaast passagiers op vluchten vanuit Amerika. Alle informatie zal vertrouwelijk worden behandeld en niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden.

Als gevolg van de aanvallen van 11 september 2001 zijn luchtvaartmaatschappijen al sinds november 2001 verplicht voor alle vluchten naar Amerika vooraf paspoortinformatie door te geven aan de Verenigde Staten via het Advanced Passport Information System (APIS). Gegevens als naam, nationaliteit, paspoortnummer, geboortedatum en geslacht worden elektronisch geregistreerd bij het inchecken voor vluchten naar de Verenigde Staten en automatisch doorgegeven aan de Amerikaanse autoriteiten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Monique Haras, Van Luyken Communicatie Adviseurs. Telefoon (023) 540 04 24, Fax (023) 535 48 06

e-mail: haras@vanluyken.nl