Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2005-136

Den Haag, 22 november 2005

Evaluatie belastingherziening naar Kamer

De belastingherziening 2001, waarbij onder andere het boxenstelsel, de heffingskortingen en het forfaitair rendement zijn geïntroduceerd, heeft alle doelstellingen gehaald. Dit blijkt de evaluatie van de belastingherziening die de minister en staatsecretaris van Financiënaan deEerste enTweede Kamer hebbenaangeboden. "Vermeend en Zalm hebben dit gewoon goed gedaan.Daaromvoorlopigrust op het front van de inkomstenbelasting",aldus staatssecretaris Wijn.

De doelstellingen van de belastingherziening waren onder andere grondslagverbreding en verlaging van de lastendruk. De grondslag waarover belasting wordt betaald, is toegenomen met ¤ 28 miljard. Ook zijn bij de belastingherziening de tarieven van de inkomstenbelasting verlaagd en is er een aantal heffingskortingen ingevoerd. Hierdoor is per saldo de belastingdruk op arbeid verlaagd.

De vermogensrendementsheffing van box 3 is een van de meeste succesvolle onderdelen van de belastingherziening. In het oude belastingstelsel werden alleen de inkomsten uit vermogensbestanddelen belast en niet de waardestijging van de vermogensbestanddelen. Dit leidde tot allerlei beleggingsproducten gericht op het behalen van onbelaste vermogenswinsten. In de vermogensrendementsheffing van box 3 gaat dit niet meer op omdatalle vermogensbestanddelen op dezelfde manier worden belast. Daarbij wordtuitgegaan van een forfaitair rendement over de waarde van het vermogen. Het aantal belastingplichtigen dat daadwerkelijk belasting betaalt over vermogensinkomsten is daardoor ook aanzienlijk gestegen, van 1,3 miljoen naar 1,7 miljoen.

Bij de belastingherziening werd een netto lastenverlichting geraamd van ¤ 2,8 miljard. Deze lastenverlichting is uiteindelijk ¤ 0,35 miljard hoger uitgevallen en komt dus uit op ¤ 3,15 miljard.

Het evaluatierapport is te vinden op www.minfin.nl/afp05-934.doc