Provincie Noord-Holland

22-11-2005

Onderwerp

Gedeputeerde Staten Noord-Holland houden aandelen NUON vast

Karin van Eerde

Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland kiest als tweede provincie in Nederland voor behoud van alle aandelen in NUON. Pas als de splitsingswet energiebedrijven door de Eerste en Tweede Kamer wordt aangenomen en onaantastbaar blijkt, kunnen nieuwe afwegingen worden gemaakt.

Gedeputeerde Staten vinden dat zij in de rol van aandeelhouder de belangen van de consumenten en van het bedrijf het beste kunnen behartigen. Pas nadat er meer inzicht is in de realiteit van het huidige wetsontwerp en het vervolg daarop, kan evenwichtig worden ingeschat op welke manier de diverse belangen het beste worden gediend.
De Minister van Economische Zaken kan nog niet aantonen dat de splitsing positieve effecten heeft voor de consument.

Gedeputeerde Staten hebben zich in 2004 al negatief uitgesproken over het voornemen van het kabinet tot splitsing van de energiebedrijven. GS sloot zich toen aan bij het standpunt van Provinciale Staten: splitsing van bedrijven zou de bedrijven een nadeligere positie geven op de Europese markt en daarnaast wil de provincie Noord-Holland invloed houden op zaken als de wijze van opwekking van energie.

Het GS- besluit zal op 13 december worden besproken in de Statencommissie Financiën en Bestuurlijke Organisatie (FBO).