Pan

Persbericht 22 november 2005

Oprichting Partij voor Allochtone Nederlanders (PAN)

Wie zichzelf en anderen kent,
Zal ook hier erkennen
Dat Oost en West
Niet meer te scheiden zijn

Zich zinvol tussen beide werelden
Te laten wiegen, is voor mij de weg;
Dus tussen Oost en West
Zich bewegen, dat is best.

Johann Wolfgang von Goethe

Heden is door Katiana Kayvantash en Hans Hoogerdijk het initiatief genomen tot oprichting van de Partij voor Allochtone Nederlanders (PAN).

'PAN' is Grieks is staat voor: 'alles', 'allemaal'. Dat zegt al genoeg. De Partij voor Allochtone Nederlanders is, ondanks de naam doet vermoeden, bedoeld voor iedereen die zich constructief wil inzetten voor een samenleving waarin autochtonen en allochtonen echt een gelijkwaardige plaats hebben.
Het wordt tijd dat een afzonderlijke beweging de belangen van de allochtone Nederlanders in dit land gaat behartigen. Er worden teveel compromissen gesloten tussen bestaande politieke partijen waardoor de werkelijke problematiek en de authentieke boodschap van veel allochtonen niet aan bod komt.

Of we het nu willen of niet: we moeten steeds meer samenleven met mensen die steeds minder op elkaar lijken.

De bestaande politieke krachten geven een te negatief beeld van de allochtone samenleving waardoor de kloof tussen allochtonen en autochtonen steeds maar groter wordt. Dit is heel slecht voor de sociaal-economische ontwikkelingen en groei in Nederland. De PAN staat voor de ontwikkeling van een waarachtig pluriforme, multiculturele samenleving.Om dat nu eindelijk concreet te realiseren wil de PAN een podium zijn voor iedereen die staat voor een vreedzame, veelkleurige, tolerante samenleving. De PAN verstaat onder een moderne samenleving een gemeenschap die zich daadwerkelijk rekenschap geeft en gebruik maakt van de vele verschillen en kwaliteiten die er zijn binnen haar grenzen. Dit is nu niet het geval.

De PAN heeft geen persoonlijke, individuele ambities: wij willen ons dienstbaar stellen aan een pluriforme toekomst in Nederland, met erkenning van ieders achtergrond, religie, geslacht, seksuele voorkeur en overige culturele eigenheden.

Wij hebben genoeg van alle negatieve aandacht die gericht is op allochtonen! Het wordt tijd dat Nederland accepteert dat de wereld verandert. Nederland kan haar Hobbitstee - cultuur niet langer volhouden en net doen of de grote buitenwereld niet bestaat. Een werkelijk pluriforme samenleving is een open samenleving, met gevoel voor de vele snelle veranderingen en het vertrouwen dat deze ontwikkelingen tot een beter resultaat zullen leiden. De PAN wil haar bijdrage daar aan leveren.

Waar andere partijen en podia te kort schieten, vullen wij de leemte op.

Waarom bestaan we?


1. De integratie van allochtonen door allochtonen


2. De vrije mening en standpunten van allochtonen worden niet of nauwelijks gehoord


3. Wij weten uit ervaring dat allochtonen de Nederlandse samenleving veel te bieden hebben. Dit wordt echter niet gevraagd en ook niet opgeëist.


4. Emancipatie is: losmaken van afhankelijkheden. Wij willen een emancipatiebeweging zijn voor allochtonen om zich los te maken van de afhankelijkheid van autochtone politieke partijen, media, etc.


5. Wij willen onze bijdrage leveren aan een waarachtige multiculturele, pluriforme samenleving zonder in termen te moeten vervallen als 'de mate van integratie', de hoeveelheid asielzoekers, terrorisme, etc


6. Wij willen onze eigen terminologie gebruiken en onszelf presenteren met onze eigen naamkaartjes eraan


7. Wij willen onze eigen agenda's bepalen en niet afhankelijk zijn van de mate van interesse van anderen


8. Wij willen afrekenen met vooroordelen, stigma's door ons te laten zien hoe wij onszelf zien


9. Wij willen vanuit een sterke, eigen beweging een gelijkwaardig gesprek aangaan met de autochtone bevolking voor meer begrip en uiteindelijk wederzijds respect en samenwerking


10. De Nederlandse samenleving is dringend toe aan opbouwende kritiek van buitenaf. Al 40 jaar lang is nagelaten te leren van de kwaliteiten en opvattingen van allochtonen


11. Datgene wat Nederland mist aan bijvoorbeeld sociale en economische vaardigheden en als miljoenenbusiness in bedrijfstrainingen wordt bijgespijkerd, is ruimschoots aanwezig bij de allochtone medeburgers, zonder dat daar echter gebruik van wordt gemaakt


12. De allochtonen die wel zijn doorgedrongen in het openbare politieke en maatschappelijke leven zijn doorgaans dusdanig 'geïntegreerd' dat hun bijdrage onvoldoende is om daadwerkelijk iets te veranderen


13. Er is geen podium waar allochtonen zich open en eerlijk kunnen laten horen


14. De verhouding autochtoon en allochtoon wordt steeds scherper


15. Er is weinig of geen besef bij de gemiddelde autochtone bevolking dat hun wijze van omgang de laatste 400 tot 1200 jaar veel kwaad bloed heeft gezet en dat deze cultuur-historische gebeurtenissen nu in het dagelijks leven een rol gaan spelen


16. Wanneer een groep zich systematisch vernederd, gekrenkt en ondergewaardeerd voelt, heeft zij in eerste instantie een eigen podium nodig om overeind te blijven en zich te laten gelden


17. Wij willen zonder het woord integratie te gebruiken een werkelijke dialoog aangaan met de samenleving om een pluriforme, multiculturele gemeenschap te bouwen


18. Het is heel jammer dat de verhouding allochtoon - autochtoon vooral als een probleem wordt gezien en niet als mogelijkheid


19. Wij zijn ervan overtuigd dat een pluriforme samenleving op alle fronten en voor iedereen een zegen is om in te wonen, leven en werken. Dit vereist echter een volwaardige plaats en stem voor alle verscheidene groepen erin


20. Wij willen af van de gewoonte dat allochtonen zich doorlopend moeten verontschuldigen omdat ze een andere afkomst hebben

De PAN verbindt zich niet aan welke religieuze of politieke stroming dan ook en wij denken dat zowel rechts als links zich in veel wat wij zeggen en doen kan vinden. De PAN haalt haar filosofische onderbouwing niet uit politiek-historisch- culturele achtergronden, maar juist uit de realiteit van alledag.

Wat is die realiteit dan? Het hele debat over de multiculturele samenleving komt voort uit een typisch Nederlandse kleinburgerlijkheid; een soort Hobbitstee gevoel waarin de tijd stil heeft gestaan en alles wat van ver komt toch wel eng is en eigenlijk alleen binnenkomt wanneer nodig. Het verschil autochtoon-allochtoon is achterhaald; de wereld is internationaal, geglobaliseerd en dusdanig hard aan het veranderen dat we moeten zoeken naar een houding die een echte pluriforme samenleving bevordert

PAN wil dat bevorderen.
Theoretisch weten we alles. Er zijn massa'wetenschappelijke onderzoeken en evenveel uitgaven verschenen op het gebied van de multiculturele samenleving, internationaal en intercultureel zakendoen, etc.
Het resultaat: enkele voorbeeld allochtonen die hun plaats hebben veroverd binnen de Nederlandse politieke verhoudingen door geïntegreerd het Nederlandse spel mee te spelen en een wijdverbreid onderbuik-gevoel bij de rest van de samenleving van een wij-zij situatie.

Het is er na 40 jaar niet beter op geworden met de multiculturele samenleving. Integendeel. De verhoudingen zijn verhard, de politiek probeert wanhopig met zogenaamde harde, duidelijke maatregelen de samenleving rustig te houden en de ontwikkelingen op wereldwijd niveau dringen langzaam maar zeker ons Hobbitlandje binnen. De geschiedenis van de laatste eeuwen begint zich tegen ons te keren op het niveau van het dagelijks leven. Politiek en economisch begint het tij zich te keren en laten het Midden Oosten en Azië steeds meer van zich horen.

Er is veel meer aan de hand dan het vraagstuk van integratie van allochtonen in de autochtone samenleving. Om de huidige sociaal economische ontwikkelingen echt goed te begrijpen en er effectief op te reageren, dienen we een andere houding en een andere kijk op de dingen te ontwikkelen.

De PAN wil dit bevorderen door zelf een voorbeeld te zijn. We willen een beweging op gang brengen waarin recht wordt gedaan aan iedereen.

Onze strategie.

PAN roept allochtonen en autochtonen op om met ons mee te denken. Wij zijn druk doende de website te bouwen en in de lucht te krijgen.

EERSTE BIJEENKOMST
Op zaterdag 14 januari 2006 zullen we een eerste bijeenkomst organiseren waarin we met elkaar in gesprek zullen gaan. Iedereen die zich met ons verbonden voelt is daar welkom en kan zijn of haar zegje doen. We leggen er nogmaals de nadruk op dat iedereen welkom is!

Wij maken geen verschil tussen allochtoon en autochtoon; hoogstens het verschil inheems en uitheems allochtoon. Voor ons is iedereen allochtoon.

Plaats en tijd worden nog nader bekend gemaakt. Voorlopig kunt u voor contact met ons de volgende emailadressen gebruiken:
Katianakayvantash@wanadoo.nl
Hanshoogerdijk@wanadoo.nl

Reageer en laat weten of u op 14 januari aanwezig wilt zijn. U ontvangt te zijner tijd toegangskaarten en een programma. Wij hopen op veel respons om de bijeenkomst op 14 januari tot een daverend succes te kunnen maken!

Namens PAN
Katiana Kayvantash 06 28 74 91 28 en
Hans Hoogerdijk 06 21 27 12 03