Gemeente Wageningen

College van B&W adviseert start aanbestedingstraject Junushoff

Europees aanbestedingstraject uniek in theaterwereld

De gemeente Wageningen wil in de toekomst een minder risicodragende rol vervullen bij de exploitatie van Theater Junushoff. Als mogelijke oplossing hiervoor wordt gezocht naar een private partij die bereid en geschikt is om risicodragend het beheer en de exploitatie van het theater op zich te nemen. Het college van B&W heeft de gemeenteraad verzocht tijdens de vergadering van 19 december in te stemmen met het volgen van een Europees aanbestedingstraject om een geschikte exploitant te vinden.

In 2004 is reeds een exploitatieonderzoek verricht en op basis van de onderzoeksresultaten stelde de gemeenteraad destijds de uitgangspunten voor de toekomstige subsidieverstrekking van Theater Junushoff vast. Voor het vinden van een nieuwe exploitant bleek het noodzakelijk om een Europese aanbesteding te doorlopen. In de theaterbranche heeft een dergelijke procedure nog niet eerder plaatsgevonden. Aangezien ervaringsgegevens ontbraken is allereerst gedegen onderzoek gedaan of er überhaupt voldoende belangstelling vanuit de markt zou bestaan, en voor welke onderdelen er belangstelling zou zijn (beheer/exploitatie theater, horeca-exploitatie, benutting Junushoffplein en -vleugel).

Het college is van mening dat er inmiddels voldoende basis aanwezig is voor een Europese aanbestedingsprocedure en adviseert daarom de gemeenteraad om tijdens de vergadering van 19 december as. in te stemmen met het starten van het aanbestedingstraject voor de exploitatie en beheer van theater Junushoff.