Gemeente 's-Hertogenbosch

22-11-2005
Hout in De Groote Wielen spaart tropisch regenwoud

Op vrijdag 18 november zijn de eerste woningen in De Groote Wielen opgeleverd waarin ál het verwerkte hout afkomstig is uit goed beheerde bossen. Bij goed bosbeheer wordt voor iedere boom die gekapt wordt er één teruggeplant. Daardoor wordt ontbossing voorkomen. Hout dat uit goedbeheerde bossen komt, is te herkennen aan het FSC-keurmerk. Om huizenbouwers te stimuleren meer FSC-hout te gebruiken, heeft de gemeente een convenant gesloten met de landelijke organisatie FSC Nederland. De gemeente wil daarbij zelf het goede voorbeeld geven en zal zo veel mogelijk FSC-hout gebruiken. foto Groote Wielen 1

Duurzaam bouwen
De Groote Wielen wordt een duurzame wijk die het milieu aanzienlijk minder belast. Alle partijen gezamenlijk werken aan een wijk waar het aangenaam wonen is en die bijdraagt aan een gezonde toekomst. Een goed voorbeeld daarvan is de aanleg van de zogeheten watermachine. Daarbij wordt het regenwater in het gebied vastgehouden en niet afgevoerd via het riool. Ook is het water op vele plekken zichtbaar in de wijk. Verder draagt het voorbeeldproject in De Groote Wielen bij aan het duurzame karakter van de wijk en demonstreert het wat er mogelijk is op het gebied van duurzaamheid. Het voorbeeldproject bestaat uit vijftig woningen waarin een groot aantal milieumaatregelen is samengebracht. Zo gaan comfortabele woningen en energiebesparing hand in hand.

FSC staat voor Forest Stewardship Council ofwel de Raad voor Goed Bosbeheer. De FSC-standaard wordt internationaal erkend als de standaard voor verantwoord bosbeheer. Wereldwijd is ruim 65 miljoen hectare bos FSC-gecertificeerd in meer dan 60 landen.