Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (22/11)

OOSTERHOUT NB, 22 november 2005

Arrestaties naar aanleiding van Opsporing Verzocht

RAAMSDONKSVEER: Twee winkeldievegges zijn opgespoord en aangehouden nadat hun beelden bij Opsporing Verzocht waren vertoond. Het duo stal op 4 oktober jl. kleding uit een winkel aan Het Anker. Ze hadden echter geen rekening gehouden met de in winkel aanwezige beveiligingscamera's. De beelden van de cameras kwamen ter beschikking van het politieonderzoek en dit leidde ertoe dat de bewuste beelden afgelopen dinsdag 15 november vertoond werden in het
televisieprogramma Opsporing Verzocht. Hierop volgden 18 reacties van kijkers. Een groot aantal tips vanuit het publiek ging over dezelfde mensen.|
Op dinsdag 22 november ging de politie over tot arrestatie van een 62-jarige vrouw uit Schijndel en een 41-jarige vrouw uit Best. Het duo ontkende in eerste instantie de winkeldiefstal. Nadat ook zij met de beelden van de bewakingscameras waren geconfronteerd, volgde uiteindelijk een bekentenis. De dames mogen zich binnenkort bij de rechter verantwoorden. Het tweetal is overigens bekend bij politie en justitie.

Politie neemt rijbewijs af van dronken automobiliste

RAAMSDONKSVEER: Sterk slingerend rijgedrag en opvallende wisselende snelheden waren voor de politie reden om een automobiliste op alcoholgebruik te controleren. Dat gebeurde in de nacht van dinsdag 22 november rond 01.20 uur op de Maasdijk. De automobiliste had echter niet in de gaten dat ze een stopteken kreeg. Ook de blauwe zwaailichten van de politieauto merkte ze niet op. Uiteindelijk werd ze nabij haar woning aangehouden. De 40-jarige Veerse had alcohol gedronken en moest mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 610 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijke grens is. Om die reden moest ze meteen haar rijbewijs inleveren. De agenten maakten proces-verbaal tegen haar op en ze kreeg een rijverbod van 6 uren opgelegd. De verdachte is om 02.20 uur weer in vrijheid gesteld. Verder heeft de politie een verzoek gedaan aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid om motorrijtuigen te besturen.

Auto over de kop

NIEUWENDIJK: Hulpverleners rukten maandagmiddag rond 15.15 uur uit naar de A-27 ter hoogte van Nieuwendijk. Daar was een bestelbusje meermalen over de kop geslagen en in de sloot beland. De onfortuinlijke chauffeur was op eigen kracht uit het wrak gekropen. Het gaat om een 20-jarige man uit Dongen. Hij is ter plaatse door het ambulancepersoneel onderzocht en hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De man vertelde dat hij tijdens het autorijden vermoedelijk in slaap gevallen was. Hij had de hele dag in de buitenlucht gewerkt en op de terugweg in de auto de verwarming aangezet. Deze combinatie is hem vermoedelijk te veel geworden, waardoor hij in slaap viel. De man kwam met schrik vrij en zijn auto was total-loss.

Aanhouding wegens rijden tijdens rijontzegging

WAALWIJK: Een 38-jarige Waalwijker is dinsdagochtend 22 november door de politie opgepakt. Agenten zagen hem om 11.30 uur in een auto door de Putstraat rijden. De man was echter bij rechterlijke uitspraak verboden om motorrijtuigen te besturen tot 28-01-2006. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt op basis van het verkeersmisdrijf rijden tijdens rijontzegging.

Illegaal verblijf in Nederland

OOSTERHOUT: Op een adres aan de Loevensteinlaan trof de politie drie Roemenen aan die niet gerechtigd waren om in Nederland te verblijven. Het gaat om twee mannen van 41 jaar en 18 jaar en een jongen van 15 jaar. Ze zijn in vreemdelingenbewaring gesteld en zullen zo spoedig mogelijk uit Nederland worden verwijderd. De controle vond plaats op dinsdagochtend 22 november.

Computerapparatuur snel en gemakkelijk gestolen

RIJEN: Bij een bedrijfsinbraak aan de Gerolsteinbaan zijn computers en beeldschermen gestolen. De inbraak vond plaats tussen maandag 21 november 19.30 uur en dinsdag 22 november 07.30 uur. De dader sloeg ruiten kapot en greep door de ontstane openingen de computerapparatuur en nam die vervolgens mee.

WAALWIJK: Een soortgelijke inbraak vond plaats aan de Schutweg in Waalwijk. Ook hier vernielde een inbreker de ruit van een bedrijfspand. Door de ontstane opening kon hij vervolgens een laptop weggrissen. Het inbraakalarm trad in werking op maandagavond 21 november om 19.30 uur.

De politie wijst erop dat het inbrekers wel heel erg gemakkelijk wordt gemaakt als computerapparatuur vlak achter de ramen geplaatst wordt. Bovendien is de apparatuur vaak vanaf de openbare weg goed zichtbaar en benaderbaar. Bij deze werkwijze heeft ook een inbraakalarm weinig nut. De dief heeft de buit al te pakken, nog voordat het alarm in werking treedt.

Brutale diefstal: twee autos weg

KAATSHEUVEL: In de nacht van maandag 21 november op dinsdag 22 november hebben onbekenden geprobeerd in te breken in een woning aan de Dieze. Toen de woning voldoende beveiligd bleek te zijn en de inbrekers niet binnen konden komen, maakten ze gebruik van een in de tuin gevonden schepnet. Via de brievenbus wisten ze de autosleutels, die op een kastje in de gang lagen, te onderscheppen. Vervolgens verdwenen ze met de twee personenautos die op de oprit van de woning stonden. Het gaat om een blauwe Renault Megane voorzien van het kenteken 84-NR-ZJ en een blauwe Fiat Panda voorzien van het kenteken 37-RZ-GV.

Bovenstaande diefstal bewijst dat goed hang- en sluitwerk het halve, maar zeker niet het hele werk is. Zo is het ook belangrijk eens kritisch te kijken naar wat u in de tuin heeft staan. Bedenk dat tuinmeubelen, een container, een pergola en dergelijke ideale hulpmiddelen zijn om omhoog te klimmen naar bijvoorbeeld een openstaand badkamerraam.
Verder is het verstandig na te denken waar u bijvoorbeeld sleutels en portemonnee legt. Leg ze in ieder geval nooit in het zicht! Een dief heeft overigens niet alleen zich op uw spullen via een ruit. Een brutale dief kijkt ook door de brievenbus naar binnen!

Ruim 12% te snel langs de radar

GEM. OOSTERHOUT: De politie hield op maandag 21 november snelheidscontrole in de gemeente Oosterhout. Daarmee draagt de politie bij aan meer verkeersveiligheid. Elk jaar vallen er nog steeds 1.000 tot 1.100 doden in het Nederlandse verkeer en komen er zon 20.000 mensen voor langere tijd in het ziekenhuis terecht. Mede door scherp te letten op de draagplicht van helm en gordel en door te controleren op rood-licht, alcohol en snelheidsovertredingen dalen de ongevalcijfers nog ieder jaar. In Oosterhout, Den Hout en Oosteind werd de snelheid gemeten van 1.353 voertuigen. In totaal bleken 167 bestuurders te snel te rijden, waarvoor zij een bekeuring krijgen. De resultaten zien er als volgt uit:

Locatie controle: Slotlaan te Oosterhout
Maximum toegestane snelheid: 50 km/u
Tijdstip controle: van 09.50 uur tot 11.20 uur
Aantal passanten: 412
Aantal overtredingen: 80
Hoogste snelheid: 80 km/u

Locatie controle: Vrachelsestraat te Den Hout
Maximum toegestane snelheid: 50 km/u
Tijdstip controle: van 11.40 uur tot 13.40 uur
Aantal passanten: 302
Aantal overtredingen: 52
Hoogste snelheid: 88 km/u

Locatie controle: Provinciale weg te Oosteind
Maximum toegestane snelheid: 50 km/u
Tijdstip controle: van 14.00 uur tot 16.00 uur
Aantal passanten: 639
Aantal overtredingen: 35
Hoogste snelheid: 75 km/u

Auteur: Jeroen Steenmeijer