Gemeente Alphen aan den Rijn


Nieuwe prestatieafspraken wonenCentraal en gemeente

WonenCentraal en de gemeente Alphen aan den Rijn willen de komende jaren samen de Alphense sociale huurwoningenmarkt versterken. Om dit te bereiken hebben wonenCentraal en de gemeente nieuwe prestatieafspraken gemaakt. De prestatieafspraken vloeien grotendeels voort uit de Woonvisie van Alphen aan den Rijn en de Bedrijfsvisie wonenCentraal 2004-2007. Vanuit deze verbondenheid bouwen de woningbouwcorporatie en de gemeente de samenwerking verder uit naar andere delen van de woningvoorraad.
Nadat de gemeenteraad en de Raad van Commissarissen van wonenCentraal hun mening over de conceptafspraken hebben kenbaar gemaakt, zullen de afspraken vanaf 1 januari 2006 gaan gelden.

Doelen
Een goed Alphens woonklimaat vraagt om een uitbreiding en heroriëntatie op de huidige woningvoorraad. Door goed beleid kan de Alphense woningmarkt verder worden versterkt. Doelen die met de prestatieafspraken nagestreefd worden zijn:

- Vermindering van het woningtekort door nieuwbouw
- Vergroting van de kwaliteit van de woningvoorraad en woonomgeving
- Vergroting van de keuzevrijheid van woningzoekenden
- De zelfstandigheid van bewoners met een zorgvraag bevorderen
- Woningzoekenden meer bij het beheer te betrekken.

Afspraken
De afspraken bestrijken een breed terrein. De onderwerpen zijn ingedeeld in vier thema's:

1. Huisvesten van doelgroepen (voorrang voor 5 mantelzorgers, 100% huisvesting van vluchtelingen, minimaal 6500 goedkope huurwoningen, experimenten in de woonruimteverdeling)
2. Kwaliteit van het woningaanbod (30 extra te verkopen woningen, 800 nieuwe huurwoningen waarvan 150 eengezinswoningen in Kerk en Zanen, afspraken over grondprijzen, afspraken over samenwerking en uitwisseling kennis gemeente en wonenCentraal bij nieuwbouw/herstructurering, de toepassing van het Politiekeurmerk Veilig Wonen)

3. Afstemming van wonen en zorg (realisatie van woonservicezones waaronder Nieuwe Sloot, voorrrang 15 woningen voor zorginstellingen)

4. Leefbaarheid van buurten en wijken (gezamenlijk investeren in ISV wijken, buurtbeheer, betrekken bewoners bij (buurt)beheer)

Toekomst
Per 1 januari 2006 gelden de prestatieafspraken. Deze worden jaarlijks gemonitord en geëvalueerd. Dit kan leiden tot een bijstelling van de afspraken als hier aanleiding voor is.


Noot voor de redactie,