Gemeente Dordrecht


Persbericht

Dordrecht neemt extra maatregelen armoedebestrijding

De tegemoetkoming voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten is met terugwerkende kracht verhoogd van ¤ 100 naar ¤ 200 per jaar. Zij kunnen deze jaarlijkse bijdrage gebruiken voor kosten die niet direct aantoonbaar zijn maar die de doelgroep wel heeft, zoals extra telefoonkosten. Dit is één van de maatregelen die het college van burgemeester en wethouders neemt om de inkomensproblematiek van minima enigszins te compenseren. Automatisch bericht
Minima die voor één van de regelingen in aanmerking komen, hoeven niet zelf contact op te nemen met de Sociale Dienst. Alle nabetalingen voor de groep ouderen, chronisch zieken en gehandicapten doet de Sociale Dienst in december. De overige doelgroepen van de overige maatregelen zijn bekend bij de Sociale Dienst; ook zij ontvangen bericht. De gemeente gaat in de nabije toekomst ook actiever bekendheid geven aan de maatregelen, via gerichte voorlichting, zoals huisbezoek.

Doelgroep
Veel minima zijn onbekend met de mogelijkheid een beroep te kunnen doen op bijzondere bijstand. Zij verkeren, zowel sociaal als financieel, in een kwetsbare positie. Het betreft mensen die langdurig op een inkomen op bijstandsniveau zijn aangewezen en weinig tot geen perspectief op een inkomensverbetering hebben. Zij hebben vaak nauwelijks financiële reserve en kampen met een toename van schulden. Het gaat niet alleen om mensen! met een bijstandsuitkering, maar ook om anderen met een minimum-inkomen. Extra kwetsbare groepen zijn bijvoorbeeld gezinnen met schoolgaande kinderen en chronisch zieken, ouderen en gehandicapten.

Maatregelen korte termijn
Naast het verdubbelen van de jaarlijkse tegemoetkoming voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten heeft het college ook ingestemd met andere maatregelen die op korte termijn realiseerbaar zijn:
* De regeling indirecte studiekosten is bedoeld om gezinnen met een minimuminkomen tegemoet te komen in de indirecte studiekosten voor schoolgaande kinderen, zoals een schooltas. De maximale bedragen per jaar zijn verhoogd van ¤70 naar ¤80 voor een kind in het basisonderwijs en van ¤160 naar ¤185 voor een kind in het voortgezet onderwijs.
* Bijzondere bijstand wordt verstrekt in de vorm van een vergoeding die niet hoeft worden terugbetaald ('om niet') of in de vorm van een renteloze geldlening. Mensen van 65 jaar en ou! der met een laag inkomen krijgen v oortaan bijzondere bijstand voor noodzakelijke aanschaf- of vervangingskosten, voor bijvoorbeeld een wasmachine, 'om niet'.
*

* De extra maatregelen worden gefinancierd uit de begroting van de Sociale Dienst. Al gerealiseerde maatregelen 2005
In 2005 zijn er al diverse maatregelen en acties gestart voor verruiming van de bijzondere bijstand. Enkele voorbeelden:
* Het drempelbedrag van de bijzondere bijstand is per 1 september op ¤ 0,00 vastgesteld. Dit betekent dat er geen eigen bijdrage betaald hoeft te worden voor bijzondere bijstand.
* De Sociale Dienst is begonnen met het samenstellen van een minimabestand. Bestanden worden vergelijken met die van andere instanties, zoals de Belastingdienst. Huishoudens kunnen dan op maat aangeschreven worden over voorzieningen waar zij recht op hebben.
* De inkomenseisen voor kortingen op de maaltijdendienst zijn gelijk aan die van de regeling voor oud! eren, chronisch zieken en gehandic apten. Momenteel onderzoekt de gemeente of mensen die gebruik maken van de maaltijdendienst ook in aanmerking komen voor deze regeling.
* Consulenten van bureau Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) gaan altijd op huisbezoek bij mensen die een beroep doen op de WVG. Vanaf november wijzen deze consulenten hen zo nodig op andere voorzieningen, zoals bijzondere bijstand. Regionale maatregelen
Vanaf 1 januari 2007 maakt de Sociale Dienst Dordrecht deel uit van een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) met vijf regiogemeenten. Deze ontwikkeling heeft gevolgen voor het beleid en de te maken keuzes, ook op het gebied van armoedebeleid. Twee voorstellen die de gemeente Dordrecht met de regiogemeenten wil bespreken zijn:
* Het vaker verstrekken van bijzondere bijstand 'om niet' aan bepaalde groepen mensen, zoals langdurige minima.
* Het verruimen van de draagkrachtregels. Dit houdt in dat mensen met een inkomen net bo! ven het bijstandsniveau toch in aa nmerking komen voor bijzondere bijstand. De hoogte van de vergoeding hangt af van de hoogte van het inkomen.

Dordrecht, 22 november 2005
Redactie
Christanne Schoenmakers
Communicatie

telefoon (078) 639 89 94
email CC.Schoenmakers@Dordrecht.nl
Informatie
Koos Timmers
Sociale Dienst
telefoon (078) 639 60 36