Gemeente Appingedam

22-11-2005 Aanpak grove verkeersovertredingen

AANPAK GROVE VERKEERSOVERTREDINGEN

Deze maand houdt de politie in de provincie Groningen extra controles op agressief rijgedrag, ook in uw gemeente. Met agressief gedrag wordt een verzameling van grove overtredingen bedoeld, zoals extreme snelheidsovertredingen, snijden, rechts inhalen en bumperkleven. Voor deze afzonderlijke gedragingen kunnen weggebruikers flinke boetes krijgen. De controles vinden plaats in het kader van de landelijke aanpak van agressie in het verkeer.

Steeds meer mensen ergeren zich aan anderen in het verkeer. Als de onderlinge irritaties toenemen, kan dat leiden tot gevaarlijke situaties. Door agressie in het verkeer neemt de kans op ongelukken toe. De toenemende ergernissen lijken veroorzaakt te worden door de groeiende stress in ons werk en privé-leven, en door de drukte in het verkeer zelf. Bovendien voelen weggebruikers zich - in hun auto - minder snel schuldig als ze een ander in de problemen brengen. In hun auto voelen mensen zich namelijk onafhankelijk en anoniem. Irritaties ontstaan daarnaast vaak als iemand een fout van een ander als agressief rijgedrag aanziet, terwijl het niet zo bedoeld was.

Zakelijke rijders
Om agressief rijgedrag in het verkeer tegen te gaan startte de rijksoverheid dit najaar de campagne `I love verkeersregels'. De verkeersveiligheidspartners in Groningen houden daarnaast een speciale actie onder zakelijke rijders. Zij staan vaak onder grote druk en zijn langdurig onderweg. Daardoor zijn ze gevoelig voor (excessieve) snelheidsovertredingen en geïrriteerd of agressief rijgedrag. In de actie worden de zakelijke rijders in de provincie Groningen uitgedaagd om op www.zakelijkracen.nl een vragenlijst in te vullen waarmee ze een racemiddag op het TT-circuit kunnen winnen. Racen doe je op een circuit en niet op de snelweg, is de achterliggende gedachte.

Meer weten? Kijk op www.politie.nl/groningen en op www.zakelijkracen.nl