Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Prinses Astrid bezoekt Rode-Kruisactiviteiten in Brugge en het opvangcentrum voor asielzoekers in Wingene

Vandaag, dinsdag 22 november, bezocht Prinses Astrid als nationale voorzitter van het Belgische Rode Kruis verschillende activiteiten van het Rode Kruis in West-Vlaanderen. In de voormiddag maakte zij in Brugge kennis met de vrijwilligers en het personeel van de provinciale zetel, de plaatselijke afdeling en het bloedtransfusiecentrum. In de namiddag kreeg zij een uitgebreide rondleiding in het opvangcentrum voor asielzoekers in Wingene.

Rode-Kruisactiviteiten in Brugge

Rode Kruis-West-Vlaanderen telt 2.876 vrijwilligers, 16 personeelsleden en 48 afdelingen. Vorig jaar verleenden Rode-Kruisvrijwilligers hulp bij 13 rampen in de provincie. Bij zeven interventies boden zij psychosociale bijstand aan slachtoffers en hun familieleden. Ze organiseerden ook 56 eerstehulpcursussen voor het publiek en 21 cursussen bedrijfseerstehulp, besteedden bijna 45.000 uren aan sociale activiteiten in rusthuizen en thuissituaties, organiseerden vanuit 16 Jeugd Rode Kruis-kernen activiteiten voor jongeren, leenden 54.606 boeken uit in ziekenhuizen enz. Voor hun hulpacties krijgen de vrijwilligers ondersteuning van de personeelsleden van de provinciale zetel. Prinses Astrid maakte vandaag kennis met de vele Rode-Kruisactiviteiten in de provincie. Tijdens de rondleiding op de provinciale zetel gaven enkele vrijwilligers toelichting over de rol van het Rode Kruis bij rampenbestrijding en demonstreerden onder meer de werking van een snel inzetbare triagetent.

In de Rode-Kruisafdeling Brugge nam de nationale voorzitter deel aan een bijscholingsles eerste hulp. Op vraag van de lesgever legde zij net als de andere cursisten een driehoeksverband aan. Tijdens de lunch praatte Prinses Astrid honderduit met vrijwilligers over hun inzet voor het Rode Kruis.

In het bloedtransfusiecentrum West-Vlaanderen van het Rode Kruis gaf de hoofdgeneesheer toelichting bij de bereiding, de beveiliging en de bewaring van bloed en bloedbestanddelen. In de afnamezaal werd er even kennisgemaakt met de donors die vandaag plasma of bloedplaatjes gaven. In West-Vlaanderen stonden vorig jaar 35.299 mensen bloed af om anderen te helpen. Dankzij deze en andere donors kon de provincie in 2004 rekenen op 71.648 bloedgiften, 17.998 plasmagiften en 841 bloedplaatjesgiften. Het bloedtransfusiecentrum in Brugge is één van de vier bloedtransfusiecentra van Rode Kruis-Vlaanderen en levert bloed en bloedproducten aan 21 ziekenhuizen in West-Vlaanderen.

Opvangcentrum voor asielzoekers in Wingene

In de namiddag maakte Prinses Astrid kennis met de dagelijkse werking van het opvangcentrum voor asielzoekers in Wingene. Het opvangcentrum is een beetje anders dan de twaalf andere open opvangcentra van het Rode Kruis omdat het naast een hoofdgebouw uit vier aparte leefpaviljoenen bestaat. In elk paviljoen wonen telkens 25 asielzoekers. Elk paviljoen heeft een grote keuken waarin de bewoners zelf hun maaltijden koken.

In het opvangcentrum staan in totaal 19 personeelsleden 24 uur op 24 in voor de opvang van de asielzoekers. Zij ondersteunen de bewoners ook bij de administratieve formaliteiten voor de asielprocedure en op psychosociaal vlak. Een 40-tal vrijwilligers helpen er mee de ontspannings- en educatieve activiteiten te organiseren voor de bewoners. Zo was er tijdens het bezoek een les Nederlands aan de gang en is er een fietsen- en een crea-atelier.

In alle opvangcentra van het Rode Kruis is er een buurtwerker die de brug slaat tussen het centrum en de omgeving. Het centrum in Wingene geeft een buurtkrant uit, neemt regelmatig deel aan het socioculturele gemeenschapsleven, organiseert opendeurdagen enz. Sinds zijn oprichting 5 jaar geleden bezochten al 337 groepen van scholen en verenigingen het centrum.

Brugge en Wingene, 22 november 2005