Gemeente Schiedam


Groenelaan weer netjes genummerd

Er ooit bij stilgestaan waarom winkelpanden een nummer moeten hebben? De ondernemers aan de Groenelaan in ieder geval wel. Zij ontvingen enige tijd geleden een brief van de gemeente. Daarin werd gesteld dat hun pand een nummerbord hoort te hebben. Waarom? Omdat politie, brandweer of ambulance sneller ter plaatse zijn als ze weten wáár ze precies moeten zijn. De ene bakker is tenslotte de andere niet. En die viswinkel lijkt in alle commotie misschien net een slagerij. Werk aan de winkel dus, voor de ondernemers. Het nummerbordje hoefde niet aan strenge eisen te voldoen. Als het maar leesbaar was. Resultaat: Oud-Hollandse en moderne kloeke cijfers wisselen elkaar af.

Toverbal

Neem de Groenelaan 26B. Een fors wit bord met strakke, glimmend zwarte cijfers sieren de gevel. Dat kan niemand ontgaan. Evenals de winkel zelf. De Toverbal verkoopt maar liefst 600 soorten snoep. Van een `deodorant met vloeibaar snoep¿ tot ouderwetse borsthoning. Het is er druk die dinsdagmiddag. "Heeft u die roze, waar je zo aan kan likken?" Winkelier Monique weet onmiddellijk wat het meisje bedoelt: "Nee, helaas die zijn op!" Tegen een andere klant: "Die vond je niet zo lekker hè? Zal ik er hiervan een paar bij doen? Kijken of die je bevallen."

Monique runt haar winkel nu zo¿n dertien jaar. Ze is vriendelijk en vrolijk. En kent haar klanten. Volgens haar is dat 'typisch de Groenelaan'. En de klanten zijn het met haar eens: "Je wordt hier overal vriendelijk geholpen. Het is hier ons kent ons. Sociaal en gezellig." Klant José kan erover meepraten: "Als ik bij Albert Heijn kom is het van: Hé, José is er, help haar even inpakken!!"

Veel papier

Monique vindt het niet meer dan logisch dat haar winkel zichtbaar een nummer heeft. Minder te spreken is paardenslager Luc v.d. Maaten op nummer 54. Hij had geen nummerbord en werd verplicht er één aan te brengen: "Dat de gemeente daar zo exceptioneel veel papier aan moet besteden," moppert hij. De Groenelaan mag zich overigens wel gelukkig prijzen met deze bijzondere slagerij. Naast Maaten zijn er slechts twee andere paardenslagers in Nederland. Maaten: "Ik trek veel klanten uit de regio en Oud-Schiedammers. Het zijn over het algemeen mensen die bewust met voeding bezig zijn. Een paard wordt niet op de wereld gezet om geconsumeerd te worden, zoals bij veel andere dieren. Die worden bovendien geholpen om zo snel mogelijk te groeien. Onze paarden hebben een goed leven gehad. En ik help ze netjes, correct en humaan de wereld uit."

Ook de eigenaar van de oudste winkel in Schiedam (Van de Vlies op nr. 85) zag liever dat de gemeente iets aan de bestrating deed in plaats van zich druk te maken om een juiste nummering. Maar hij ziet er ook wel de zin van in: "Ze moeten het pand wel kunnen traceren. Het kan ook een klant in jouw winkel zijn, die iets overkomt." Al 123 jaar zetelt Van de Vlies aan de Groenelaan. In de loop der jaren is de winkel fors uitgebreid. Je kunt er terecht voor alles wat maar enigszins met het huishouden te maken heeft. Wie wil weten wat dat precies is, moet zelf maar eens gaan kijken en er ruim de tijd voor nemen.

Na de Groenelaan kunnen de ondernemers in de binnenstad een brief van de gemeente verwachten. Een goede huisnummering is een verantwoordelijkheid van de gemeente. De eigenaren zijn wettelijk verplicht een huisnummer te hebben. Wie in gebreke blijft, kan dan ook een dwangsom worden opgelegd. Een goed zichtbaar nummer is belangrijk. Hulpdiensten als politie, brandweer en ambulance weten in geval van nood precies waar ze moeten zijn.