Gemeente Assen


College wacht niet langer op Den Haag voor OZB

Assen, 22 november 2005

Met de vaststelling van het nieuwe tarief van de OZB loopt het college vooruit op het Haagse besluit om het gebruikersdeel van de OZB af te schaffen. Het college stelt de raad daarom voor het de tariefsstijging te beperken tot 2%. Door tijdig in te spelen op de mogelijke afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB biedt de gemeentebegroting genoeg financiële ruimte om deze beperkte verhoging mogelijk te maken.

Jaarlijks moet de gemeente het nieuwe tarief voor de onroerend zaak belasting vaststellen. De raad heeft eerder bepaald dat in deze bestuursperiode een jaarlijkse verhoging van 3,5% zou plaatsvinden. Met de beperkte stijging van 2% houdt het college alvast rekening met de wet die de afschaffing van gebruikersdeel regelt en de stijging van het andere OZB tarief aan een maximum verbindt.

Dit past in het beleid om te streven naar een verantwoorde lastenverzwaring. Daarom heeft de raad het verlies aan inkomsten door het wegvallen van een deel van de OZB niet willen compenseren met een stijging van andere heffingen. Zo heeft de raad eerder deze maand al ingestemd met het collegevoorstel om het tarief voor de rioolrechten niet te verhogen en dat voor de afvalstoffenheffing zelfs te verlagen met acht procent. Dit in afwijking van veel andere gemeenten die vanwege het wegvallen van de OZB inkomsten de overige tarieven juist verhogen.