De Nederlandse Bank


Laag vertrouwen in politiek schadelijk voor herstel economie Persbericht

Datum leeg 22 november 2005

De uitkomsten van een onderzoek naar vertrouwen door de Nederlandsche Bank (DNB) en de Universiteit van Tilburg (UvT) laten zien dat het vertrouwen tussen mensen onderling in Nederland hoog is en zelfs is gestegen. Het vertrouwen in instituties toont een gemengd beeld. Zo kwam naast een laag vertrouwen in het parlement ook een laag vertrouwen in de euro en de sociale zekerheid aan het licht.

Het vertrouwen in DNB blijkt hoog, evenals het vertrouwen in financiële instellingen. Het consumentenvertrouwen is laag. De studie laat bovendien zien dat mensen die minder vertrouwen in de politiek hebben, ook geneigd zijn minder vertrouwen te hebben in financiële instellingen, DNB en de euro.
Zorgelijk is het lage vertrouwen van de burger in de politiek. Dit gaat ten koste van de effectiviteit van het beleid en heeft ook een negatieve weerslag op de economie.

DNB-president Nout Wellink presenteerde deze uitkomsten vandaag op een symposium over vertrouwen als aanjager van de economie en als cement van de samenleving. Hij noemde het zeer ongewenst dat het vertrouwen in de politiek laag is. De overheid heeft vertrouwen nodig om effectief te zijn. Bovendien, zo zei Wellink, hangt het vertrouwen in instituties als de overheid nauw samen met het consumentenvertrouwen. Een laag vertrouwen in de politiek heeft daarmee een negatieve weerslag op het economisch tij. De politiek zou een beleid moeten voeren, aldus Wellink, dat gericht is op voorspelbaarheid. Dit kan door niet te hoge verwachtingen te scheppen en eenmaal gewekte verwachtingen niet te beschamen. "Daarvoor is het nodig om geen maatregelen te treffen waarvan je op voorhand al weet dat ze op de langere termijn niet houdbaar lijken. Voorkomen is beter dan genezen.

De overheid zou ook voorzichtig moeten zijn met abrupte wijzigingen in het beleid. Dit vergt het inbouwen van marges, zodat niet op elke wijziging in de externe omstandigheden gereageerd hoeft te worden. Trendmatig beleid is het parool. Daarbij is cruciaal dat de overheid op een verantwoorde manier met de door haar gewekte verwachtingen omgaat, ook als het beleid bij nader inzien niet juist wordt bevonden of te duur", aldus Nout Wellink. De DNB-president wees op de grote voordelen van de wijze waarop centrale banken opereren. "Zij werken met duidelijke doelstellingen, die tevoren zorgvuldig met de markten worden gecommuniceerd. Daardoor wordt hun ingrijpen voorspelbaar en weten zij de verwachtingen naar behoren te managen."