Gemeente Westerveld

22-11-2005
Pilot welstandsvrij bouwen in Westerveld
De gemeente Westerveld gaat een pilot voor "welstandsvrij bouwen" in een deelgebied van de eerstvolgende nieuwbouwwijk starten.

Welstandsvrij
De gemeentelijke Welstandsnota, die vorig jaar in vrijwel alle Nederlandse gemeenten werd vastgesteld, kent de mogelijkheid om gebieden aan te wijzen waar welstandsvrij mag worden gebouwd. Nog weinig gemeenten hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. De gemeente Westerveld gaat hier voorzichtig verandering in brengen. Er wordt een pilot voor "welstandsvrij bouwen" in een deelgebied van de eerstvolgende nieuwbouwwijk gestart.

Bij de vaststelling van de gemeentelijke Welstandsnota in 2004 werd door de gemeenteraad al gediscussieerd over de mogelijkheid tot het aanwijzen van gebieden waar welstandsvrij gebouwd kan/mag worden. De raad heeft destijds gevraagd bij de evaluatie van de Welstandsnota hier aandacht aan te besteden.

Evaluatie
Het evaluatieverslag van de Welstandsnota is klaar. Gekeken is of welstand grote invloed heeft gehad op de meest recente woningbouw in Meerkamp-West in Havelte en De Valderse in Dwingeloo. Uit een inventarisatie bleek dat de invloed marginaal is geweest.

Op basis van deze constatering is besloten om, bij wijze van pilot, bij de eerstkomende plantontwikkeling voor een nieuwbouwwijk een deelgebied van deze wijk aan te wijzen voor welstandsvrij bouwen.

Gevolgen
Na realisatie van dit welstandvrije gebied van de wijk zal worden beoordeeld welke gevolgen, zowel positief als negatief, het welstandsvrij bouwen heeft gehad en of op basis van die constateringen in de toekomst meer welstandsvrije gebieden kunnen worden aangewezen.