Gemeente Assen


Assen groen voor de toekomst

Assen, 22 november 2005

De groenstructuurvisie van de Gemeente Assen is gereed. Het document moet de leidraad worden voor behoud en versterking van ons vele fraaie groen nu en in de toekomst. De visie heeft betrekking op alle openbaar groen zoals bomen, groenstroken, begraafplaatsen, bossen, recreatieterreinen en ook op monumentaal en waardevol particulier groen. Het college streeft ernaar om inwoners zoveel mogelijk te betrekken bij de keuzes die bij het realiseren van de plannen moeten worden gemaakt.

De visie is een uitwerking van Assen Koerst/De Novelle en het 1000-bomenplan zoals dat in het collegeprogramma staat. Groen is een belangrijke pijler van de Novelle en is belangrijk voor gezondheid, welzijn, economie en natuur. Assenaren zijn trots op de Brink, de bossen, de plantsoenen, de bomen en de natuur.

Om tot een goede ruimtelijke opbouw en samenhang van het openbaar groen te komen maakt de visie gebruik van structuren die samen het 'groene frame' vormen. Met deze visie als leidraad moeten keuzes gemaakt worden op het gebied van functie, aanleg en beheer. Want het aanleggen van groen is het begin, het moet groeien en we moeten een idee hebben van het eindbeeld dat we beogen.

De visie is geschreven voor de komende tien tot twintig jaar en richt zich onder andere op de hoofdstructuren van de stad; de randen, de grote (verkeers) lijnen en de entrees, groene gebieden als bossen, natuurgebieden, parken e.d., bomen, water en nieuwe natuur en groen. De gemeente spreekt zich nadrukkelijk uit voor het beschermen van waardevol groen. Een evaluatie vindt plaats over vijf jaar.

De gemeente wil de inwoners zoveel mogelijk in de plannen betrekken. Dat gebeurt via publicaties in onder meer kranten en op de website. Daarnaast zijn alle belangstellenden van harte welkom op een informatieavond op 8 december in de raadszaal van 19.30u tot 21.30u.

De visie ligt ter inzage op het stadhuis.