FNV

Sommatie voor Hema om cao met VHP in te trekken

De Hema moet de cao met de VHP, de vakbond voor het hogere personeel, intrekken. Daartoe heeft FNV Bondgenoten de directie van de warenhuisketen dinsdag gesommeerd. Als de werkgever vasthoudt aan deze cao, volgt een kort geding.
FNV Bondgenoten heeft al sinds eind oktober een conflict met de Hema. De werkgever wil in de cao voor de tienduizend werknemers regelen dat nieuwe werknemers slechtere arbeidsvoorwaarden krijgen dan het huidige personeel. Voor de bond is dat onacceptabel.

De VHP stemt wel in met het eindbod van de Hema. Volgens FNV Bondgenoten is die afspraak echter niet rechtmatig, omdat de VHP alleen het hoger personeel vertegenwoordigt en niet het winkelpersoneel. De medewerkers in de winkels mogen niet eens lid worden van de VHP.

Volgens vakbondsbestuurder Margreet Jansen leiden de afspraken met de VHP tot "pure discriminatie". Zij benadrukte in de laatste editie van Bondgenoten Magazine al dat vooral jongeren en vrouwen de dupe zouden worden als de Hema eenzijdig mindere arbeidsvoorwaarden aan nieuw personeel zou geven. "Ze gaan 8 tot 21 procent minder verdienen", zegt Jansen. "Ons uitgangspunt is een fatsoenlijke cao en gelijk loon voor gelijk werken. Een cao met zulke verschillen tekenen wij niet."

Als het verschil toch wordt doorgevoerd voorziet Jansen ook dat de Hema steeds minder `oude' medewerkers gaan inzetten in diensten waarvoor zij recht op toeslagen hebben. Nieuw personeel is in de avond, in het weekeinde en in de feestdagen immers veel goedkoper.

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de tienduizend werknemers (behalve winkelpersoneel, ook bakkers en chauffeurs) slepen al anderhalf jaar voort. Op 6 september liepen ze vast. In oktober liep een ultimatum van FNV Bondgenoten af. Tijdens ledenvergaderingen bleek de verontwaardiging onder winkelmedewerkers over de ongelijke behandeling van toekomstige collega's groot. In filialen trokken medewerkers T-shirts met het opschrift Ik wil een cao aan.

De vakbond kondigde een eenzijdige afkoelingsperiode af in de hoop dat de Hema op zijn schreden zou terugkeren. De werkgever liet echter niets meer van zich horen en ging in zee met de VHP wier leden met het eindbod voor de cao hadden ingestemd.

FNV Bondgenoten eist 1,25 procent loonsverhoging vanaf 1 februari 2005, geen verdere afwijkende afspraken voor nieuwe medewerkers en een ongewijzigde verlenging van de rest van de cao. De directie komt slechts met 1 procent loonsverhoging vanaf 1 november 2005 en afwijkende afspraken voor nieuwe medewerkers.