ROC Friese Poort


Proefzitten | 21-11-2005

Op dit moment (van 21 t/m 24 november) 'zitten' 150 leerlingen van de afdeling Uniformberoepen uit Leeuwarden in het nieuwe paviljoen van de Penitentiaire Inrichting (PI) in Lelystad. De afdeling Uniformberoepen gaat deze inrichting testen.

Het modern ingerichte paviljoen bestaat uit 25 cellen. De PI maakt gebruik van de allernieuwste beveiligingstechnieken en kenmerkt zich door een nieuwe manier van omgang met gedetineerden. De leerlingen gaan o.a. testen hoe het volgsysteem met polsbandjes werkt. Met deze polsbandjes kunnen gedetineerden allerlei zaken regelen die tot nu toe door het personeel geregeld moet worden. Denk aan wekelijks bezoek aan de bibliotheek, inkopen doen bij het gevangeniswinkeltje, het plannen van bezoek en het verkrijgen van informatie over het dagprogramma. Daarnaast testen de toekomstige beveiligers hoe het is om met 6 personen op een cel te slapen en leven. Overigens krijgen de leerlingen in de avonduren middels een aangepast programma gewoon les van hun docenten.

Voor de leerlingen is de test een mooie gelegenheid om kennis te maken met een mogelijk beroep als begeleider van gedetineerden en met het gevangeniswezen. De leerlingen en hun ouders zijn inmiddels goed voorgelicht door het docententeam en de Penitentiaire Inrichting.