Provincie Utrecht

Wonen, werken, groen en bereikbaarheid

22-11-2005 -

Concept Verstedelijkingsvisie 2015 - 2030

De zeven partners van de NV Utrecht hebben de afgelopen maanden een concept Ontwikkelingsvisie Noordvleugel Utrecht 2015-2030 opgesteld. Op 31 oktober jl. hebben de bestuurders besloten de concept Ontwikkelingsvisie te gaan bespreken met hun achterbannen in de maanden november en december. Het is een gezamenlijke visie op de mogelijke verstedelijking in het NV Utrecht-gebied voor de toekomst. Het gaat om wonen, werken en groen, in samenhang met een goede bereikbaarheid van de regio. Bij de verdere uitwerkingen van de visie zijn de uitkomsten van de Verkenning Ring Utrecht van groot belang. Omgekeerd is de tijdige inbreng vanuit de visie in de Verkenning ook van cruciaal belang voor de regio. De NV Utrecht wil vanuit een gemeenschappelijk belang meewerken aan de ontwikkeling van de (Noordvleugel van de) Randstad en zo helpen de positie van de Randstad in Europa te versterken. Het is de bedoeling het concept in het voorjaar van 2006 aan minister Dekker (VROM) en minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) aan te bieden. Zij gebruiken de visie bij de besluiten van het kabinet over investeringen voor infrastructuur, herstructurering en voor investeringen in groen en water.

NV Utrecht

De NV Utrecht is een informeel samenwerkingsverband van zeven partners, de provincie Utrecht, de steden Utrecht, Hilversum en Amersfoort, het Bestuur Regio Utrecht en de gewesten Eemland en Gooi en Vechtstreek. Deze partners hebben zich de afgelopen periode in een intensief proces de lange termijn visie opgesteld. Er ligt nu een eerste concept Ontwikkelingsvisie. De bestuurders van de NV Utrecht zijn van mening dat deze visie het waard is om met de achterbannen te bespreken. Na deze raadpleging krijgt de visie verder vorm. In die zin is het een eerste stap naar de definitieve Ontwikkelingsvisie, die in de 2e helft van 2006 door de nieuwe raden en provinciale staten wordt vastgesteld.

Ontwikkelingszones
In het gebied van de NV Utrecht is in de periode 2015-2030 behoefte aan 56.000 à 65.000 woningen en zo'n 580 ha bedrijventerreinen. Daarvan kunnen naar verwachting 26.000 woningen binnenstedelijk worden gebouwd. Voor de resterende woon- en werkgebieden zijn mogelijke ontwikkelingszones beschreven in de concept Ontwikkelingsvisie. Per zone is een minimale en maximale capaciteit aan mogelijke verstedelijking aangegeven.

Ontwikkelingsvisie als onderhandelingsinzet
Medio 2006 neemt het Rijk belangrijke investeringsbeslissingen over infrastructuur, verstedelijkingslocaties en groen/blauwe kwaliteiten in de Noordvleugel. De partners van de NV Utrecht willen met het aanbieden van de visie onderbouwen dat er geïnvesteerd moet worden in het gebied van de NV Utrecht bereikbaar en leefbaar te houden. De partijen willen een bijdrage leveren aan de Randstad. Dat betekent: het versterken van de economische positie van de regio en van de Randstad, maar ook kiezen voor een aantrekkelijke woon- en leefomgeving. Door het groen, het landschap en het water te beschermen en waar mogelijk verder te ontwikkelen.

Ontwikkelingsvisie, geen locatiestudie
Het document is heel bewust een ontwikkelingsvisie en geen locatiestudie. De tijd is nu nog niet rijp om al keuzes te maken. De NV-Utrecht bestuurders zien de verschillende zones als onderwerpen voor bespreking met hun achterbannen (colleges, raads- en statenleden). De bestuurders hebben zich nog niet aan de verschillende opties verbonden, want naast het raadplegen van de achterbannen zijn de resultaten van de Verkenning naar mobiliteitsvraagstukken nog niet beschikbaar. Bovendien zijn ook binnen de zones nog vele varianten mogelijk.

Brede bespreking
De samenhang tussen de kwaliteiten van het NV Utrecht-landschap, de broodnodige investering voor de infrastructuur en de binnenstedelijke woningbouwopgave zijn hoge ambities, die niet eenvoudig zijn waar te maken. De zeven partijen, maar vooral hun achterbannen en maatschappelijke organisaties moeten er achter kunnen staan. De komende maanden staan dus in het teken van bespreking en raadpleging van raads-, statenleden en maatschappelijke organisaties. Met een gemeenschappelijk gedragen visie staan we sterk bij het Rijk.

Meer informatie: Karin Tuinman, telefoon 0302582007

Laatst gewijzigd op 22-11-2005. Paginabeheer: Karin Tuinman