Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

CG-Raad heeft grote bezwaren tegen nieuw indicatiebesluit WIA
---

In het kader van de nieuwe Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) wordt het Centrum voor Werk en Inkomen verantwoordelijk voor het beantwoorden van de vraag of iemand die onder de 'gemeentelijke doelgroep' valt (bijstandsgerechtigden of niet-uitkeringsgerechtigden), de arbeidsgehandicaptenstatus krijgt. Deze status is met name van belang voor het toekennen van een no-riskpolis en premiekorting aan de werkgever van de persoon met de arbeidshandicap. Zonder die status maakt iemand dus minder kans om werk te vinden, omdat zijn werkgever bepaalde zaken niet vergoed krijgt.

Minister de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet een 'Indicatiebesluit' publiceren over dit onderwerp. De concepten zijn ambtelijk overlegd met de Landelijke Cliëntenraad (LCR). De CG-Raad heeft daar ingebracht, dat het concept Indicatiebesluit grote nadelen kent. Zo moeten mensen twee jaar wachten voordat ze in aanmerking komen voor de arbeidsgehandicaptenstatus. Deze en andere nadelen zijn in een bestuurlijk overleg tussen LCR en de minister besproken, maar de minister heeft de bezwaren niet gehonoreerd.

Vervolgens is door de LCR een brief naar de Tweede Kamer gezonden. De CG-Raad is blij met deze gezamenlijke actie in LCR-verband. De Tweede Kamer is nu aan zet.

(Geplaatst: 22 november 2005)

---