Gemeente Woerden

22 november 2005

Wethouder Strik in gesprek over alcohol en drugs, met ouders én met jongeren

Zaterdagavond, een uur of elf. Een beetje verbaasd zijn de jongeren bij Babylon wel, als wethouder Johan Strik een gesprek met ze aanknoopt, over alcohol en over drugs. Vele gesprekken zullen die avond volgen...

Zaterdagavond, een uur of elf. Een beetje verbaasd zijn de jongeren bij Babylon wel, als wethouder Johan Strik een gesprek met ze aanknoopt, over alcohol en over drugs. Vele gesprekken zullen die avond volgen. Bij Babylon, bij Arie Thuis, bij Triple-X. Gesprekken met en tussen jongeren, Johan Strik en de jongerenwerkers die de wethouder vergezellen. Waarom? Strik: Meestal is er niets mis met het drinken van een biertje of wijntje. Maar het blijkt dat veel jongeren zich amper bewust zijn van de risicos van veel drinken of van drugsgebruik. Daarnaast blijkt deze avond voor wethouder Strik een goede manier te zijn om met jongeren in contact te komen en te horen wat zij belangrijk vinden.

Boeiende avond met ouders
En daar blijft het niet bij. Ook ouders spelen een belangrijke rol in voorlichting en preventie. Wat kunnen we van elkaar leren? En hoe kunnen we elkaar aanvullen en versterken? Een klein groepje ouders ging de uitdaging aan en kwam maandagavond naar de thema-avond alcohol en drugs in discotheek Triple-X. Ze kwamen niet alleen; er waren ook horeca-ondernemers, jongerenwerkers, hulpverleners en mensen van de politie en gemeente. Het werd een boeiende en leerzame avond.

Samen
Problemen met alcohol en drugs zijn niet uniek voor Woerden. Landelijk zien we dat jongeren steeds jonger met alcohol beginnen. Ook gebruiken steeds meer jongeren alcohol én drugs. Scholen, verenigingen, horeca, gemeente veel partijen spelen een rol in de preventie. Ze bespreken de themas met jongeren, geven informatie en hanteren regels voor het gebruik. Een goede zaak, want samen moeten we het doen. De komende periode gaat de gemeente hierover vooral met de scholen samenwerken.

Wilt u meer weten? Bel dan gerust met Eric van Eijk, beleidsmedewerker welzijn: 428662.