Gemeente Harlingen

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen voor lesgeld en vervoerskosten schoolzwemmen
22-11-2005
Eind november zal bij een aantal woningen in Harlingen, Midlum en Wijnaldum de jaarlijkse aanslag gemeentelijke belastingen voor het lesgeld en de vervoerskosten voor het schoolzwemmen op de deurmat vallen.

Kwijtschelding als het moet
Kunt u uw belastingaanslag niet betalen omdat u te weinig inkomen heeft, dan kan wellicht de kwijtscheldingsregeling uitkomst bieden. Gemeentelijke belastingen zijn normale kosten van levensonderhoud. Kwijtschelding is uitzondering.

Kwijtschelding is mogelijk van he lesgeld en de vervoerskosten voor het schoolzwemmen. Iedereen moet alle andere belastingen, heffingen en retributies volledig betalen Voor kwijtschelding komt u in aanmerking als uw inkomen rond het bijstandsniveau ligt en uw woonlasten of ziektekostenpremie erg hoog zijn. Niet iedereen met een bijstandsuitkering krijgt kwijtschelding. Als de woonlasten dicht bij het normbedrag liggen, is kwijtschelding niet mogelijk. Iemand met een looninkomen of (andere) uitkering kan kwijtschelding krijgen. Een laag inkomen en hoge woonlasten of ziektekostenpremie zijn aanleiding voor kwijtschelding.
U krijgt geen kwijtschelding van de belasting als u of uw partner vermogen heeft. Was u op 31 december 1999 65 jaar of ouder dan is een vermogen van 2.269,- per persoon toegestaan. Een auto met een waarde van meer dan 2.269,- wordt als vermogen meegeteld, tenzij die auto onmisbaar is. Ook krijgt u geen kwijtschelding indien u meer dan 136,- per maand op schulden moet aflossen. Bij deze normen is de gemeente gebonden aan regels die het Rijk stelt.

Zo moet u kwijtschelding vragen

* Kwijtschelding moet u aanvragen binnen zes weken na de dagtekening (datum) die op het aanslagbiljet staat.

* Kwijtschelding van het lesgeld en de vervoerskosten voor het schoolzwemmen vraagt u aan voor 13 januari 2005.
* U moet bij uw aanvraag bewijzen van uw inkomen, bankafschriften, woonlasten en ziektekostenpremie voegen.

Voor een verzoek om kwijtschelding moet u gebruik maken van een formulier dat u kunt krijgen:

* Promenadekantoor, afdeling Middelen en Ondersteuning/Belastingen, Waddenpromenade 1

* u kunt het formulier hier downloaden. Klik hier voor de toelichting.

Heeft u nog vragen
Inlichtingen over de aanslag(en) op het aanslagbiljet kunt u krijgen bij de afdeling Middelen en ondersteuning/ Belastingen. Telefonische informatie kunt u krijgen:

* over de aanslag: 492 391 of 492 219

* over betaling en uitstel 492 220 of 492 228

Het onderdeel Belastingen is geopend elke werkdag van 8.00 tot 12.30 uur en op donderdag ook van 15.00 tot 17.00 uur.